Zonwering beschermt huis meer dan je denkt

Zonwering heeft meerdere voordelen, los van natuurlijk waar het voor bedoeld is. Net als raamdecoratie zoals houten jaloezieën kan alle zonwering een beschermende functie hebben voor je ramen en deuren. Dit kun je op meerdere manieren voor je zien.

Zo zorgt zonwering ervoor dat je:

  • de zon uit je huis kan houden
  • de temperatuur binnen beter kan reguleren
  • inbraakpreventie beter geregeld is
  • ongewenst gluren voorkomt
  • je huis er gezelliger uit komt te zien
  • betere akoestiek in huis krijgt
  • energie bespaart

Voordelen van zonwering op een rijtje

Ik neem ze allemaal even met je door, bovenstaande voordelen van zonwering. Mocht jenog aanvullingen hebben, let me know.

De zon uit je huis houden, één van de voordelen van zonwering

De naam zegt het eigenlijk al, zonwering weert de zon. Het spreekt misschien dan ook voor zich dat zonwering je ramen en deuren tegen de zon beschermt. Je creëert er schaduw mee in je woning. Dat geeft een verkoelend effect op warme zomerdagen.

Daarnaast houdt zonwering de warmte van de zon op een bepaalde manier vast als het buiten donker wordt.

Als je buiten zit is het aan het einde van de dag heerlijk om onder je pergola zonwering plaats te nemen en de dag af te sluiten. Dan blijft daar juist de warmte een beetje onder hangen.

de voordelen van zonwering

De temperatuur binnen reguleren

Met het beschermen tegen de temperatuur van buiten kun je stellen dat zonwering een isolerende werking heeft. Op warme dagen wordt met het creëren van schaduw de ergste warmte buiten de deur gehouden en op koele dagen werkt dat juist andersom. Dat is een van de voordelen van zonwering.

Dit effect kun je ook al realiseren met raamdecoratie. Of je dat nu doet met raamdecoratie schuifpui, om de zon uit je woonkamer te houden of met raamwering in je slaapkamer.

Bij het ene type raamdecoratie of zonwering is deze isolerende functie overigens effectiever dan bij de ander. Plissé gordijnen met een dubbele stoflaag zijn bijvoorbeeld erg populair en functioneel als zonwering. Net als rolgordijnen, rolluiken en screens. Deze type zonwering kennen allemaal grote voordelen

Bij het ophangen en uitrollen van de raamdecoratie kan je warmte van buiten beter weren waardoor de temperatuur binnen op het gewenste niveau blijft.

Tip: zonwering die je buiten hangt (zoals bijvoorbeeld screens) heeft meer voordelen om de warmte buiten te houden dan de zonwering die je aan de binnenzijde hangt als raamdecoratie.

Inbraakpreventie een van de voordelen van zonwering

Ook heeft zonwering een beschermende invloed bij het voorkomen van inbraak. Met name rolluiken en screens zijn hiervoor geschikt. Als je de rolluiken of screens uitrolt, maak je het voor inbrekers een stuk lastiger om via je ramen en deuren de woning binnen te komen.

Rol ze dus vooral ook uit als je je woning verlaat of als je gaat slapen. Dit zijn momenten waarop inbrekers over het algemeen het meest toeslaan. Alweer een bijkomend voordeel van zonwering.

Ongewenste gluurders

Een vierde beschermende aspect en voordeel van zonwering heeft te maken met een stukje privacy. Met zonwering kun je ervoor zorgen dat mensen niet de hele dag door naar binnen kunnen kijken.

Persoonlijk vind ik dat wel jammer, want als ik ga wandelen met de hond kijk ik graag bij anderen naar binnen 😉 . Maar zelf vind ik het dan wel weer fijn om dit voordeel van onze eigen zonwering te ervaren, haha.

Als je een zonnescherm uitklapt of je rolluiken naar beneden haalt wordt het al een stuk lastiger om van buiten in de woning te kijken. Daarmee is zonwering een handig middel tegen ongewenste gluurders.Maar ook met de ‘gewone’ raamdecoratie kan je pottekijkers buiten houden. Handig voor in de badkamer bijvoorbeeld.

zonwering badkamer

Voordeel zonwering: gezelligheid in huis

Vooral de zonwering in de vorm van raamdecoratie geeft de voordelen van gezelligheid natuurlijk. Daar werken screens aan de buitenzijde niet zo aan mee. Maar die gezelligheid is wel een heel belangrijk punt vind ik.

Kale ramen in huis geven een ‘onaf’ gevoel. Zelfs als je je huis vol hebt staan met toffe woonaccessoires en planten ben je nog niet klaar als je geen raamdecoratie hebt.

Vooral als het donker is zal dat opvallen als je naar buiten kijkt. Dat komt dan omdat je in een zwart gat kijkt als je geen raamdecoratie hebt hangen.

inbetweens als zonwering en raamdecoratie om ook de akoestiek in huis te verbeteren

De akoestiek verbeteren met zonwering; nog zo’n voordeel

Deze voordelen heb je misschien niet helemaal op je netvlies. Maar zonwering aan de binnenzijde (lees: raamdecoratie) helpt heel erg in het verbeteren van de akoestiek in huis. Luister maar eens goed als je bijvoorbeeld je inbetweens of gordijnen in de was doet. Het klinkt dan in je woonkamer ineens een heel stuk holler.

Energiebesparing

Met name overgordijnen die je ook als zonwering kan zien spelen een grote rok bij de energiebesparing in huis. Doe je in de avond de gordijnen dicht (over je overige raamdecoratie heen), dan blijft de warmte beter in huis hangen. En heb je minder snel de behoefte om de cv ketel hoger te zetten.

Hier bespaar je dan dus energie mee en dat is in deze tijden helemaal niet verkeerd! Niet qua energieprijzen én niet qua duurzaamheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven