In de meivakantie naar Zuid-Denemarken

Denemarken, ben jij er al eens geweest? Het lans is echt bucket-list waardig! Zo zijn de Oost-Deense eilanden prachtig. En Zuid-Denemarken, dat lijkt me nu echt leuk om eens naar toe te gaan. Een vriendin die er met haar gezin was geweest, kwam terug met erg enthousiaste verhalen. Zij hadden er een hele mooie rondreis gemaakt. Ze bezochten stranden, historische stadjes en tal van leuke bezienswaardigheden. De foto’s van hun vakantie spraken voor zich. Wat een prachtige plaatjes! Haar kinderen, beste vrienden van mijn kinderen, vertelden ook honderduit over hun Deense avonturen. Net zoals ik, waren ook mijn vriend en onze kinderen nieuwsgierig geworden naar Zuid-Denemarken als vakantieland. Tijd om contact te zoeken met Dansk.nl, de vakantiespecialist voor Denemarken!

Kijk naar boven

Inderdaad. Waarom kijken we niet eens goed naar de landen boven Nederland, in plaats van naar vooral het zuiden. In de zomervakantie gaan we vakantie vieren in Italië. Dat gaat al jaren zo. Maar er is zoveel meer moois. Soms moet je er even op gewezen worden. Dat deed mijn vriendin. En al pratende over vakantieplannen naar Zuid-Denemarken, sprak ik steeds meer mensen die hier zijn geweest. Allemaal zijn ze het over één ding eens: Denemarken is prachtig!

Een mooi land, Denemarken. Klein maar uitgestrekt. Ruig en lief tegelijk. En de Denen die ik tot op heden ontmoet heb, maakten een uiterst vriendelijke indruk op me. Bovendien zien die Denen er ook nog eens heel knap uit. ? Dus ja! Denemarken spreekt me aan! Het land ken ik verder niet zo goed. Ik weet dat de hoofdstad Kopenhagen is en dat het uit diverse eilanden bestaat. Maar naast de grappige Deense taal, de sprookjes van Hans Christian Andersen en oud-voetballer Søren Lerby, weet ik er eigenlijk niets over. Tijd om eens kennis te gaan maken met Zuid-Denemarken. Ook omdat het niet zo ver weg is, lijkt het me dé ideale meivakantie bestemming voor ons gezin.

Daarom in de meivakantie naar Zuid-Denemarken

Normaal gesproken gaan we niet weg in de meivakantie. Dit jaar wilden we deze vakantie wel gebruiken voor een break. Om de volgende redenen: wij hebben pas de laatste weken van de schoolvakantie vrij, dus nog een behoorlijke tijd te overbruggen. Daarnaast zit dochterlief in groep acht van de basisschool, een spannend jaar, vol emotie. Cito-toetsen, schoolkeuze, fuiven, eindkamp en musical. Die lieverd kan wel wat afleiding gebruiken.

Dansk.nl vertelde me dat de meivakantie een hele geschikte periode is om naar Denemarken te gaan. Het is daar dan laagseizoen, dus de prijzen om een vakantiehuis te boeken zijn dan heel gunstig! Zuid-Denemarken is ook nog eens verrassend dichtbij. Vanaf onze woonplaats in Zuid-Oost Brabant is het nog geen 800 kilometer rijden. Dat is even wat anders dan de bijna 1300 kilometer naar Italië. Daarnaast zijn er in deze periode veel Nederlanders in Zuid-Denemarken te vinden, wat het voor onze kinderen dan extra leuk maakt. Zij spelen vaak fijn samen hoor, maar als je een hele meid van twaalf jaar bent, wil je niet altijd alleen maar met je broertje van tien spelen.

Vakantiewensen op een rij

Hoe plan je nu een reis naar een land waar je niets of niemand kent? Ik heb als eerste onze vakantiewensen op een rijtje gezet. We willen deze vakantie echt gebruiken om even helemaal te ontspannen. Zo vind ik het heerlijk om even uit te waaien op het strand. Na bijna 22 jaar ben ik dit jaar van baan gewisseld. Een hele goede keuze, maar wat moet je dan weer veel leren zeg. Mijn hoofd zit dus best wel vol. Hoe fijn is het dan om tijdens lange strandwandelingen helemaal af te schakelen. En ondertussen natuurlijk de mooiste schelpen zoeken.

Zoals ik al zei is het voor dochterlief ook een pittig jaar. De definitieve schoolkeuze maken valt haar zwaar en de veranderingen die allemaal komen gaan, zijn stiekem best spannend. Ze is een echt buitenkind en ik vind het belangrijk dat ze nog even heerlijk relaxed buiten kan spelen en echt kind kan zijn.

zuid denemarken, stranden
Fotocredits: Niclas Jessen

Moeder en dochter willen dus graag naar zee, maar ook het bezoeken van schattige stadjes, prachtige havenplaatsjes en lekker eten en shoppen geeft ons een heerlijk ontspannen gevoel. Maar laat ik onze lieve mannen niet vergeten. Vader en zoon houden vooral van avontuur, natuur en kastelen. Van lekker relaxen op een mooie bestemming kunnen we overigens alle vier enorm genieten. Het staat als een paal boven water dat er voor ons alle vier wat te beleven moet zijn. En dat gaat lukken in Zuid-Denemarken. Deze meivakantie willen we boten zien, uitwaaien, slenteren in lieflijke stadjes én avontuur!

natuur zuid_denemarken
Fotocredtis: Niclas Jessen

De eerste voorbereidingen op onze vakantie naar Zuid-Denemarken

Nu duidelijk is wat we willen zien en doen in Zuid-Denemarken, kunnen de voorbereidingen beginnen. Hiervoor kun je rondvraag doen bij bekenden of het internet afstruinen. Beiden heb ik gedaan. Wat is er een boel informatie over Zuid-Denemarken te vinden. Gelukkig was daar Dansk.nl. Zij maakten me tijdens een prettig gesprek wegwijs door de berg informatie. Door het stellen van gerichte vragen konden ze ons gezin van een passend vakantie-advies voorzien.

Aan hand van onze vakantiewensen keken zij welke regio het beste aansluit op onze wensen. Ook met betrekking tot het verblijf tijdens de vakantie weten zij onze voorkeuren prima te vertalen naar een voor ons ideale accommodatie. Er zijn vele verblijfsmogelijkheden. Vakantieparken, hotels en vakantiehuizen. En jullie weten het, ik heb inmiddels ervaring met kamperen met de tent, maar een verblijf in een vakantiehuis is in het voorjaar toch wel heel fijn.

danland bogense zuid_denemarken
Fotocredits: Danland Bogense

Accommodatie Danland Bogense

Op advies hebben wij hebben gekozen om vier nachten te verblijven in Vakantiepark Danland Bogense. Een heel mooi vakantiepark met een fantastische ligging aan de noordkust van het eiland Funen. De Denen spreken dit trouwens uit als “Fuun”. Funen wordt ook wel de “tuin van Denemarken” genoemd. Dat zegt al genoeg! Het vakantiepark heeft moderne appartementen, met gratis internet! Wij kozen voor appartement type 4. Dit heeft een terras op de begane grond zodat onze kinderen gemakkelijk zelf op pad kunnen. Verder is er alles wat je nodig hebt om te relaxen na een prachtig dagje vertoeven in de omgeving.

Zuid-Denemarken in een notendop

Waarom adviseerde Dansk.nl ons juist dit vakantiepark? Omdat het een fijn park is waar veel gezinnen verblijven. Maar vooral omdat er in deze omgeving in Zuid-Denemarken zoveel te zien is. Het begint al bij de plaats waar vakantiepark Danland gevestigd is: Bogense. Dit havenplaatsje is 700 jaar oud, ademt een maritieme sfeer en heeft leuke restaurants en winkels én een strand! Hiermee zijn de vakantiewensen van de dames al gelijk ingewilligd!

Naast Bogense kun je vanuit het vakantiepark ook een bezoek brengen aan Odense. Behalve een kleurrijke en historische stad is Odense ook een must see voor sprookjesliefhebbers: de schrijver Hans Christian Andersen werd er geboren en je kunt een bezoekje brengen aan zijn geboortehuis. Zo zijn wij dol op zijn sprookje “de nieuwe kleren van de keizer”. Kennen jullie dat sprookje? Onze kinderen moesten hier altijd erg om lachen. Maar ook zijn andere sprookjes en verhalen zijn voor mij echt jeugdsentiment.

Behalve het bezoeken van steden is er natuurlijk nog meer te beleven. Veel meer! Tijdens het inlezen zagen we zo veel leuke bezienswaardigheden. Dan heb ik het alleen nog maar over de regio Zuid-Denemarken. Onze kinderen hebben tegenwoordig een hele eigen mening en willen ook meebeslissen over vakantiebestemmingen. Dus ook over Zuid-Denemarken. Helemaal prima. Want hebben zij het naar hun zin, dan wij als ouders ook. Benieuwd wat onze kinderen graag willen zien? Samen met hen heb ik een favorietenlijstje gemaakt:

zuid denemarken Givskud Zoo

1. Safaripark GIVSKUD ZOO

Dit uitje staat bij mijn kinderen met stip op nummer één. In dit Safaripark rijd je zelf tussen de olifanten en neushoorns door, of je rijdt met de safaribus mee. Je ziet giraffen die soms, letterlijk, binnenkijken. Tijdens de safari is er gelegenheid om je auto te parkeren (op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen), en van daar uit kun je naar het apenverblijf wandelen. Zo kunnen onze eigen aapjes tussen de apen lopen! Dat is toch gaaf! Ook zijn er mooie picknickplekken, een grote speeltuin en er is een dinocamp waar kinderen naar fossielen kunnen zoeken.

Egeskov Slot Zuid-Denemarken
Fotocredits: Niclas Jessen

2. Egeskov Slot

Egeskov Slot is een oud kasteel, met veel historie. De kids, en wij trouwens ook, zouden graag eens in een echt kasteel kijken. Dat treft, want een deel van dit kasteel is te bezichtigen. Het kasteel wordt nog bewoond door een jong gezin. Het zou dus zomaar kunnen dat je de kleine graaf of gravin van Egeskov tegen het lijf loopt. Er is een tentoonstelling van klassieke motoren en auto’s en vliegtuigen. Dit vinden de mannen vast prachtig!

In de kasteeltuinen liggen meerdere gave doolhoven, een Segway- en Tree-topparcours. Nu ben ik zelf niet zo’n held, maar mijn kinderen vinden zo’n tree-top parcours echt fantastisch. Terwijl zij van boomtop naar boomtop gaan, waan ik me in kasteeltuin ondertussen als een echte gravin!

3. Universe Science Park

In dit park willen ze kinderen en jongeren enthousiast maken voor wetenschap, technologie en ondernemerschap. Nu is zoonlief al behoorlijk enthousiast over wetenschap, dus spreekt dit uitje erg aan. In het park kun je een heleboel gave experimenten doen en er zijn coole attracties. Onze eigen superheldjes kunnen hier bijvoorbeeld proberen een auto op te tillen, een raket te bouwen en de virtuele wereld verkennen. Een perfect uitje voor onze eigen kinderen wat overigens wel goed gepland moet worden aangezien het een eindje van onze accommodatie vandaan ligt.

Legoland Zuid-Denemarken
Legoland Zuid-Denemarken – Fotocredits: LEGOLAND®

4. LEGOLAND Billund

LEGOLAND Billund, bij mij wel bekend, ligt ook in Zuid-Denemarken. Maar wat ik niet wist, is dat op 5 minuten rijden van LEGOLAND het vrij nieuwe LEGO House ligt. In het LEGO House kunnen de kinderen spelen, maar ook (interactief) leren over de geschiedenis van LEGO en natuurlijk bouwen met LEGO steentjes. Wij zijn al ooit in LEGOLAND Duitsland geweest, maar de allereerste en in onze ogen, de enige echte LEGOLAND staat nog op ons verlanglijstje. Want buiten de vele legosteentjes, is het ook gewoon een leuk pretpark.

zuid denemarken Ribe vikingcenter
Fotocredits: Niclas Jessen

Zoals jullie kunnen lezen, hoeven we ons in die vijf dagen niet te vervelen. Wat is er veel te beleven. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het stadje Ribe, waar een heus Vikingcenter is. En wat dacht je van de fantastische brede stranden van het eiland Rømø. Dit ligt ver van onze accommodatie af, maar een goede reden om nog eens terug te gaan naar Zuid-Denemarken.

Ribe stad Zuid-Denemarken
Fotocredits: Kim Wyon

5. Bourgondisch Brabant in Denemarken

Niet alleen de vele bezienswaardigheden zijn een reden om naar Zuid Denemarken te gaan. Waar wij als bourgondisch Brabants gezin ook heel blij van worden is, dat waar je ook in Denemarken naar toe gaat, de bakkers iedere dag open zijn. Iedere dag vers brood zoals het typisch Deense “Smørrebrød”. Maar ook “kanelsnegle”, broodjes met kaneel en “spandauer” broodjes met jam of room moeten goddelijk zijn. En natuurlijk moeten we een keer “Snobrød” uitproberen: brooddeeg aan een stokje dat boven een kampvuurtje geroosterd moet worden.

Fotocredits: Niclas Jessen

Maar waar maak je een kind nu echt blij mee tijdens een vakantie? Juist! Een ijsje! En laat de Deense ijsjes nu een stuk groter zijn dan de ijsjes in Nederland. Een echt ijs-walhalla dus! De bolletjes zijn vaak groot en je hebt allerlei smaken. In Nederland zijn we al blij met wat discodip op de ijsjes, of een toefje slagroom. Slagroom noemen ze in Denemarken trouwens “flødeskum”. Geweldig woord toch! Dit is slagroom zonder suiker. Maar de Denen hebben meer keuze hoor, zoals “guf”, een soort schuim voor op het ijsje. Of “flødebolle”, een soort negerzoen en “syltetøj”, wat lijkt op jam. Vermoedelijk moeten we flink aan de lijn na deze vakanties, want ook de restaurants moeten er bijzonder goed zijn, met volop keuze uit diverse verse vissoorten.

Meivakantie, ideaal voor een ontdekkingstocht door Zuid-Denemarken

Ik wil! Wij willen! De natuur, het avontuur, de prachtige stadjes en stranden en het lekker eten! We zijn tijdens onze voorbereidingen hartstikke enthousiast geworden. De meivakantie is uitermate geschikt om Zuid-Denemarken te gaan ontdekken. Het is niet al te ver rijden, prima voor de korte meivakantie, die dit jaar trouwens grotendeels in april valt 😉 . Er is veel te beleven én in deze periode is een bezoekje aan Zuid-Denemarken goed betaalbaar. In tegenstelling tot veel zuidelijke landen, is het in de meivakantie nog laagseizoen in Denemarken. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik vind dat wel belangrijk! Zo boek je in de meivakantie bijvoorbeeld al een vakantiehuis al vanaf € 199,00 voor een week!

Hulp en advies bij het boeken voor Zuid-Denemarken

Ik vond het fijn dat ik er voor het uitzoeken van deze reis niet alleen voor stond. Dansk.nl heeft me hiermee erg goed mee geholpen. Zij hebben zoveel keuze, en zijn zo vaak in Zuid-Denemarken geweest, dat zij het land op hun duimpje kennen. Zo kunnen zij iedereen voorzien van een prima reisadvies op maat.

Wie van jullie is al eens in Zuid-Denemarken geweest en wat vonden jullie ervan? Ik ben reuze benieuwd naar jullie ervaringen en tips. Dan deel ik straks onze nieuwe ervaringen over de rest van de reis weer met jullie!

Farvel lieve lezers! Oftewel tot gauw!

Deze blogpost is opgesteld in samenwerking met Dansk.nl

2 gedachten over “In de meivakantie naar Zuid-Denemarken”

  1. – Bridge walking over The Little Belt
    – kasteel Egeskov
    – Ribe
    – Rømø met mooi weer het strand op rijden

    Kijk op instagram even bij #wulffraatjesindenemarken wij zijn er in mei en oktober 2018 geweest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven