Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen? Absoluut een aanrader

Het is vijftien jaar geleden dat Frank en ik voor het laatst in het Zuiderzeemuseum waren, hoog tijd om dit keer het Zuiderzeemuseum met kinderen te bezoeken!

Want geschiedenis wordt ineens leuk in het Zuiderzeemuseum, zelfs als je er eigenlijk niets mee hebt en dat geldt zeker voor de kinderen. In deze review lees je wat je allemaal kan doen in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen, wat de leukste route er naartoe is én waarom dit zo’n geschikt museum is voor kinderen.

Tip: Het Zuiderzeemuseum is grotendeels buiten. Liefst kies je dus een dag uit waarop het niet regent 😉 .

zuiderzeemuseum enkhuizen

Bezoek het Zuiderzeemuseum met kinderen

Mocht je twijfelen of dat jouw kinderen blij zullen worden van het Zuiderzeemuseum dan wil ik graag die twijfel bij je weghalen. Zelfs de puber van 13 heeft nog enorm genoten van onze dag Zuiderzeemuseum terwijl hij he-le-maal niets van geschiedenis moet hebben als het uit de boeken komt.

Wat valt er te zien in dit Enkhuizer museum?

Heb jij nog geen idee wat je van het Enkhuizer museum kan verwachten? Ze nemen je mee terug in de tijd (voordat de afsluitdijk er was) en je krijgt een kijkje in het dagelijkse leven van de mensen die hier aan de Zuiderzee woonden.

Het museum heeft een binnenmuseum en een buitenmuseum, waarvan wij het buitenmuseum gezien hebben. Het binnenmuseum had ik nog wel willen zien, maar daar hebben we geen tijd meer voor gehad helaas.

Zuiderzeemuseum adres en mooie route om te rijden

Allereerst is het handig om te weten dat je het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind. Het adres van de ontvangsthal van het Zuiderzeemuseum is de Sluisweg 1 in Enkhuizen.

Als je vanuit het zuiden richting Enkhuizen rijdt, of vanuit het Noorden of Oosten dan is het heel leuk om over de dijk te rijden die van Lelystad naar Enkhuizen loopt, kilometers lang met alleen maar water en vogels aan beiden zijden. Aan de ene zijde heb je het Markermeer en aan de andere zijde het IJsselmeer.

Uiteraard kan je ook via Amsterdam-Hoorn naar Enkhuizen rijden, maar wij vonden de alternatieve route fantastisch om een keer te doen. Vanuit de ontvangsthal vaart ieder kwartier een veerbootje dat je naar het Zuiderzeemuseum brengt.

Wil je met openbaar vervoer komen? Ook dat is goed te doen. Meer informatie vind je op de website van Zuiderzeemuseum Enkhuizen.

Parkeren Zuiderzeemuseum

Bij het ‘aan land’ komen in Enkhuizen rij je al bijna direct op de ontvangsthal van Zuiderzeemuseum Enkhuizen af met een parkeerplaats waar je kan parkeren voor € 5,00 per dag.

Wat kost het Zuiderzeemuseum?

Een dagje Zuiderzeemuseum met kinderen hoeft niet heel duur te zijn. Voor volwassenen betaal je € 18,00 per entreeticket, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar kost de entree € 12,00 en kinderen van 0-3 jaar zijn gratis.

Deze prijzen zijn inclusief de overtocht met de museumveerboot. Met de museumjaarkaart kom je gratis binnen. Daarnaast hebben ze een familiekaart, waarmee je voor € 48,00 met twee volwassenen en twee kinderen t/m 12 jaar het museum kunt bezoeken.

Naar het Zuiderzeemuseum met korting? Check dan even de ANWB voor hun aanbieding en kijk zeker ook even bij Tripadvisor als je onze review wilt ‘staven’ met andere reviews over het Zuiderzeemuseum met kinderen, of zonder.

Hou er rekening mee dat je in het Zuiderzeemuseum met kinderen ook hele leuke activiteiten kan doen. Een heel aantal activiteiten zijn gratis, maar voor sommigen betaal je een kleine bijdrage. Door de activiteiten maak je er een interactief uitje van waardoor het museumbezoek niet alleen leuker wordt voor kinderen, maar het ook beter blijft hangen.

entree zuiderzeemuseum

Andere leuke uitjes met kinderen vind je hier.

Review Zuiderzeemuseum, wat hebben we gezien en gedaan?

Uiteraard is het met de museumveerboot varen al leuk voor de kinderen en ze zijn dan ook lekker uitgelaten als we daar om 11.00 in de ochtend op de boot staan uit te waaien na onze 2 uur durende rit richting Enkhuizen.

kalkovens zuiderzeemuseum

Bij de kalkovens komen we aan land en zijn we direct in de Zuiderzeemuseum.

zuiderzeemuseum kalkovens
zuiderzeemuseum huishouden 1920

Huishouden van 1920

Binnengekomen trekken wij gelijk naar het huishouden van 1920 om een kopje koffie (op de ouderwetse wijze gezet) te proeven. We nemen de kinderen mee terug in de tijd, terwijl er voor Frank en mijzelf veel herkenbare items in het interieur staan vanuit opa’s en oma’s tijd.

We checken de bedstee van vroeger en zien ook hoe er gekookt werd (er staan aardappelen en bietjes op het vuur te pruttelen).

huishouden 1920, zuiderzeemuseum

Weet jij waarom er vroeger één stoel in de huiskamer schuin tegen de muur stond? Wij inmiddels wel 😉 . Na de koffie zijn we écht aan onze verkenningstocht begonnen.

ouwslaan, zuiderzeemuseum met kinderen

Touwslagerij; een leuke activiteit voor kinderen

We starten bij de touwslagerij waar Lotte en Luc eerst samen een touw van 7 meter lang maken door beiden aan een zijde te draaien. Luc moet exact op dezelfde snelheid draaien als Lotte, wat enige precisie vereist. Op deze manier je touw slaan is in je eentje niet te doen.

touwslagerij enkhuizer museum

Maar er is ook nog een methode waarbij je wél zelf een touw kan slaan, je eigen springtouw. Voor € 1,50 ervaar je hoe je zelf een touw slaat én mag je je eigen springtouw mee naar huis nemen. Ook dit moet uitgeprobeerd worden uiteraard.

zuiderzeemuseum riekelt en jannetje

De bewoners van Urk; een gesprek met Riekelt en Jannetje

Slenterend door de kleine straatjes met de schattige huisjes van vroeger krijg je het idee dat je in een heus dorp uit die tijd bent. En dit gevoel wordt nog versterkt door de bewoners.

In een aantal huisjes in het Urker deel van het Zuiderzeemuseum tref je namelijk ‘bewoners’ aan die hun dagelijkse bezigheden hebben, maar waar je ook een praatje mee kan maken.

zuiderzeemuseum riekelt

Zo kletsten we bijvoorbeeld met Riekelt en Jannetje Weerstand, de bewoners van nummer 66 in wijk 5. Riekelt was visser en hij kon Lotte exact uitleggen waarom ze haar zelf geslagen touw niet moet gebruiken voor het vastleggen van een boot.

Jannetje maakte duidelijk dat ze sterk baalde van het feit dat ze ook wel de ‘Krabbekoater;’ genoemd wordt. Ik wist eerst niet wat ermee bedoeld werd, maar Riekelt smiespelde me toe dat Jannetje nogal veel praatjes heeft en een beetje roddelt. Aha, weer wat geleerd.

Toch blijkt- na even samen gepraat te hebben- dat Jannetje een hele lieve behulpzame vrouw is.

Weer heel wat wijzer lopen we verder want we hebben nog maar een klein deel gezien van dit prachtige museum.

klompbootje maken in zuiderzeemuseum

Lees ook: Europapark Duitsland bezoeken in plaats van het Zuiderzeemuseum met kinderen

Oud-Hollandse spelletjes doen in Zuiderzeemuseum met kinderen

Als activiteiten hebben we het touwslaan gedaan zoals je hierboven hebt kunnen lezen én een klompbootje gemaakt. Dit zijn dan activiteiten waar je een kleine bijdrage voor betaald.

Los van deze activiteiten waar je je voor binnen kan lopen met de kinderen, kan je op het pleintje óók allerlei andere Oud-Hollandse spelletjes doen.

  • Ringlopen (noem je dat zo?)
  • Sjoelen
  • Kegelen
  • Doolhofje draaien met een balletje
  • Verkleden in klederdracht stijl
  • en nog veel meer (waarvan ik de naam niet weet… shame on me)
oud-hollandse spelletjes
zuiderzeemuseum met kinderen, spelletjes doen
zuiderzeemuseum met kinderen

Zien en proeven in het Zuiderzeemuseum; oude ambachten

Het is prachtig om zelf te zien, maar nog zoveel mooier om aan de kinderen te laten zien. Al die oude ambachten van vroeger. En dan te bedenken dat het eigenlijk nog maar zo kort geleden is. Wat is nu 100 jaar? Op het gebied van techniek in ieder geval veel, dat hebben we wel ervaren.

manden vlechten zuiderzeemuseum

De kinderen zijn helemaal overdonderd door hoe het er vroeger aan toe ging. En nog meer als wij onze ervaringen in het Zuiderzeemuseum met kinderen verder aanvullen door verhalen van onze eigen opa’s en oma’s.

Van manden vlechten tot de was doen in een tobbe en een stoomwasserij.

zuiderzeemuseum met kinderen, was in tobbe
oude ambachten zuiderzeemuseum

En van vis roken tot aan smeden, zeilen maken en tonnen in elkaar zetten.

tonnen maken zuiderzeemuseum
visrokerij zuiderzeemuseum
verhalenhuisje museum enkhuizen

We bezochten het verhalenhuisje waar een hele lieve mevrouw een verhaal vertelde over de zeemeermin en de arme jongen.

We hebben zo ongeveer overal aan ‘geroken’ en uiteraard ook het een en ander uitgeprobeerd. Want wat zo leuk is, is dat er -naast dat er veel te zien en te doen is- ook een hoop te proeven valt.

Lees ook: Continium Kerkrade, ook super leuk met kinderen

Kaas proeven, wafeltje snacken, visje eten, swoerd proberen

Een lekker kaasje proeven in de oude kaasmakerij? Het enige waar je je druk om moet maken is dat je met zijn viertjes beslist welke kaas het lekkerste is en ingekocht gaat worden om thuis nog even na te genieten.

En wat te denken van de polderwafel? De Polderwafel is geïnspireerd door vroeger. Foodcurators maakten een nieuwe interpretatie van de nogal saaie aardappel, een hoeksteen van de Nederlandse keuken. De aardappel is onlosmakelijk verbonden met het Zuiderzeegebied, omdat de dijk heeft geleid tot grote poldergebieden van landbouwgrond die wordt gebruikt voor de aardappelteelt. Foodcurators verwerkte de vertrouwde Frieslander aardappel tot een zoet gebakje: de Polderwafel.

Toch is de smaak van de polderwafel echt anders dan de smaak van wafels waar ze (uiterlijk gezien) op lijken. Je had die gezichtjes moeten zien, haha. Jammer dat ik te laat was voor een leuke foto.

winkeltje feestartikelen zuiderzeemuseum

Winkeltjes, kerk en schooltje in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Ook zo leuk om in het Zuiderzeemuseum met kinderen alle winkeltjes van vroeger te bezichtigen. De apotheek met laboratorium, een winkeltje met feestartikelen, een oude bakkerij, slagerij en een snoepwinkeltje. Helaas geen kauwgomballetjes voor 1 cent hier, maar daarom niet minder bijzonder. Hieronder een klein inkijkje.

Bakkerij Zuiderzeemuseum
Bakkerij Zuiderzeemuseum
apotheek zuiderzeemuseum
Apotheek zuiderzeemuseum
schooltje zuiderzeemuseum
Schooltje zuiderzeemuseum

Wist je dat ze alle huisjes die hier in het Zuiderzeemuseum staan in delen uit elkaar gehaald hebben om ze vervolgens in delen -en liefst zo origineel mogelijke staat- weer op te bouwen bij Enkhuizen? Wat een enorm karwei moet dat geweest zijn.

Naast de verschillende huisjes en winkeltjes van binnen vind ik het Zuiderzeemuseum vooral ook erg mooi om gewoon doorheen te slenteren. De straatjes zijn prachtig, ieder huisje is uniek en het geheel is gewoon bijzonder om te ervaren.

Vandaar dan ook nog een paar kiekjes om jullie te verleiden ook écht eens naar dit prachtige museum toe te gaan. Je komt er ogen tekort. Ik had zelf nog heel graag mee door de grachten gevaren, maar ook daar zijn we niet meer aan toegekomen. Moeten we toch nog eens terug naar dit Zuiderzeemuseum met kinderen!

zuiderzeemuseum enkhuizen
enkhuizermuseum
straatje zuiderzeemuseum
molen zuiderzeemuseum

Nog een leuk uitstapje: het BEELD EN GELUID MUSEUM in Hilversum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven