Zuurkoolstamppot slowcooker, heerlijk van smaak en makkelijk te maken

Ik had het al jaren niet meer gegeten, een lekkere zuurkoolstamppot. Frank is er eigenlijk niet zo’n liefhebber van, omdat hij het normaal gesproken te zuur vindt, maar de zuurkoolstamppot uit de slowcooker vindt hij wel ontzettend lekker. Net als de kinderen trouwens. Dit zuurkool gerecht is heel makkelijk om te maken en de slowcooker zorgt ervoor dat de smaak fantastisch is, zonder dat je er zelf heel veel bij hoeft te doen.

Ik zal je vertellen hoe je dit lekkere recept in de slowcooker maakt. Liever een ander recept voor de slowcooker? Ik heb er al heel wat gemaakt!

zuurkoolstamppot slowcooker

Inhoudsopgave

Zuurkoolstamppot in de slowcooker

Allereerst krijg je het lijstje ingrediënten voor de zuurkoolstamppot van me. Daarna vertel ik je hoe de bereiding in de slowcooker gaat. Als laatste geef ik je uiteraard ook de bereiding in de pan, aangezien niet iedereen een slowcooker heeft. Deze zuurkoolstamppot is heel lekker met rookworst zoals in dit recept, maar smaakt ook ontzettend goed met mijn hachee!

Ingrediënten zuurkoolstamppot slowcooker

 • 2-3 pakjes zuurkool (500-750 gram)
 • 1 kilo aardappelen
 • half blikje ananas (of een appel)
 • 250 gram spekjes
 • 2 uien
 • 4-5 knoflookteentjes
 • 300 ml water
 • bouillonblokje (groentebouillon of kippenbouillon)
 • 6 kruidnagels
 • 2-3 laurierblaadjes
 • eventueel bijvoorbeeld rookworst erbij

Zoals je ziet gebruik ik het kleine beetje water uiteindelijk ook om de zuurkoolstamppot smeuiig mee te maken, je hebt hier echt geen extra melk meer voor nodig.

Zo maak je de zuurkoolstamppot in de slowcooker

Ga je net als ik de zuurkoolstamppot in de slowcooker maken? Heel slim, want na de voorbereiding hoef je er niet meer naar om te kijken. Eind van de dag even stampen en klaar ben je 😉 .

zuurkoolstamppot aardappelen

 1. Spoel de zuurkool met koud water in een vergiet en knijp deze goed uit
 2. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes van 2-3 centimeter
 3. Snij de ananas (of appel) in kleine stukjes, deze is voor het ‘zoetje’ in de stamppot
 4. Snipper de uien
 5. Pers de knoflook
 6. Bak de uien met de knoflook in een klein beetje olie totdat de ui glazig wordt
 7. Bak de spekjes in de pan
 8. Doe de kruidnagel en het laurierblad in een thee-ei
 9. Doe de aardappel, de zuurkool, de ananas (of appel), en de ui met knoflook in de slowcooker
 10. Voeg de gebakken spekjes toe (of strooi die er later overheen)
 11. Voeg water en bouillonblokjes toe en hussel even door
 12. Doe het thee-ei in de slowcooker erbij
 13. Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze bovenop de zuurkool in de slowcooker
 14. 8 uur op stand low

zuurkoolstamppot slowcooker

Je zuurkoolstamppot uit de slowcooker is nu klaar, je hoeft hem alleen nog maar te stampen. Dat doe ik zelf niet in de slowcooker, maar in een apart pan zodat de slowcooker niet beschadigd.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de bereiding in de slowcooker. De zuurkoolstamppot smaakt dan écht heel lekker door de kruidnagel en de laurier die lekker in hebben kunnen trekken.

Deze zuurkoolstamppot maken zonder de slowcooker maar gewoon in de pan

 1. Kook de aardappels samen met de zuurkool in ruim 25 minuten gaar in de bouillon, met thee-ei met laurier en kruidnagel
 2. Bak de spekjes terwijl uit in de pan
 3. Fruit de uitjes met de knoflook
 4. Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan eerst af. Probeer de bouillon op te vangen zodat je die eventueel kan toevoegen om de zuurkoolstamppot smeuiiger te maken
 5. Stamp alles door elkaar, voeg nog wat bouillon toe als het nodig is (of melk voor de echte liefhebber)
RECENSIEOVERZICHT
smaak
bereiding

9 REACTIES

 1. Vandaag mijn eerste slowcooker aangeschaft. Morgen stamppot zuurkool volgens dit recept. Ik maak dit voor 2 personen, dus 1 pakje zuurkool.
  Kan ik dan de helft vd tijd instellen, dus 4 uur slowcooker ipv 8??

  • Hi Sienna, nee dat kan niet 😉 . Het gaat niet alleen om de hoeveelheid die je erin doet. Sommige producten hebben nu eenmaal langer nodig om te garen dan andere. Ik zou dan ook gewoon de tijd aanhouden die ervoor staat. En je kan uiteraard best een uurtje van te voren eens kijken of de stamppot al gaar is. De tijden verschillen namelijk ook nog wel eens per slowcooker. De stamppot zuurkool is in ieder geval heel lekker uit de slowcooker. Veel plezier bij het maken, het eten en het verder uitproberen van de slowcooker!

  • De ui en de knoflook doe ik er gewoon zo doorheen tegenwoordig, zonder vooraf te bakken. Dat gaat ook prima. De spekjes bak ik zelf het liefst apart en die roer ik er dan doorheen vlak voor ik het opdien. Zo zijn ze nog lekker een beetje krokant!

 2. Inderdaad, een erg lekkere zuurkoolstamppot. Ik heb alleen 200 ml water gebruikt en 100 ml appelsap toegevoegd. Gebakken spekjes en blanke rozijnen na het stampen eraan toegevoegd. Rookworst doe ik er de volgende keer pas laatste twee uur bij. Anders wordt hij wel erg zacht.

 3. Hij is inderdaad geweldig lekker. Zo fijn dat er ook geen zout en peper meer toegevoegd hoeven te worden. Bedankt voor het delen van dit recept!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here