Zuurkoolstamppot slowcooker, heerlijk van smaak en makkelijk te maken

Ik had het al jaren niet meer gegeten, een lekkere zuurkoolstamppot. Frank is er eigenlijk niet zo’n liefhebber van, omdat hij het normaal gesproken te zuur vindt, maar de zuurkoolstamppot uit de slowcooker vindt hij wel ontzettend lekker. In 8 uur heb je een heerlijk smeuïge stamppot!

Net als de kinderen trouwens. Dit zuurkool gerecht is heel makkelijk om te maken en de slowcooker zorgt ervoor dat de smaak fantastisch is, zonder dat je er zelf heel veel bij hoeft te doen.

Ik zal je vertellen hoe je dit lekkere recept in de slowcooker maakt. Liever een ander recept voor de slowcooker? Ik heb er al heel wat gemaakt! Daarom heb ik er maar liefst 60 verzameld in een e-book die je fijn bij de hand kunt houden tijdens het uitproberen van diverse slowcooker recepten.

zuurkoolstamppot slowcooker

Zuurkoolstamppot in de slowcooker

Allereerst krijg je het lijstje ingrediënten voor de zuurkoolstamppot van me. Daarna vertel ik je hoe de bereiding in de slowcooker gaat.

Als laatste geef ik je uiteraard ook de bereiding in de pan, aangezien niet iedereen een slowcooker heeft. Deze zuurkoolstamppot is heel lekker met rookworst zoals in dit recept, maar smaakt ook ontzettend goed met mijn hachee!

Ingrediënten zuurkoolstamppot slowcooker

 • 2-3 pakjes zuurkool (500-750 gram)
 • 1 kilo aardappelen
 • half blikje ananas (of een appel)
 • 250 gram spekjes
 • 2 uien
 • 4-5 knoflookteentjes
 • 300 ml water
 • bouillonblokje (groentebouillon of kippenbouillon)
 • 6 kruidnagels
 • 2-3 laurierblaadjes
 • eventueel bijvoorbeeld rookworst erbij

Zoals je ziet gebruik ik het kleine beetje water uiteindelijk ook om de zuurkoolstamppot smeuiig mee te maken, je hebt hier echt geen extra melk meer voor nodig.

Voor meer lekkere stamppotten en heel veel andere smaakvolle recepten kan ik je mijn slowcooker e-book aanbevelen voor maar 0,13 cent per recept!

Slowcooker e-book(s)
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-books:
heerlijke slowcooker recepten
Ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
60 recepten (e-book 1) en 31 (e-book 2)

slowcooker recepten e-books

 
Gebruik code
 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Zo maak je de zuurkoolstamppot in de slowcooker

Ga je net als ik de zuurkoolstamppot in de slowcooker maken? Heel slim, want na de voorbereiding hoef je er niet meer naar om te kijken. Eind van de dag even stampen en klaar ben je 😉 .

zuurkoolstamppot aardappelen
 1. Spoel de zuurkool met koud water in een vergiet en knijp deze goed uit
 2. Schil de aardappelen en snij ze in gelijke blokjes van 2-3 centimeter
 3. Snij de ananas (of appel) in kleine stukjes, deze is voor het ‘zoetje’ in de stamppot
 4. Snipper de uien
 5. Pers de knoflook
 6. Bak de uien met de knoflook in een klein beetje olie totdat de ui glazig wordt
 7. Bak de spekjes in de pan
 8. Doe de kruidnagel en het laurierblad in een thee-ei
 9. Doe de aardappel, de zuurkool, de ananas (of appel), en de ui met knoflook in de slowcooker
 10. Voeg de gebakken spekjes toe (of strooi die er later overheen)
 11. Voeg water en bouillonblokjes toe en hussel even door
 12. Doe het thee-ei in de slowcooker erbij
 13. Haal de rookworst uit de verpakking en leg deze bovenop de zuurkool in de slowcooker
 14. 8 uur op stand low
zuurkoolstamppot slowcooker

Je zuurkoolstamppot uit de slowcooker is nu klaar, je hoeft hem alleen nog maar te stampen. Dat doe ik zelf niet in de slowcooker, maar in een apart pan zodat de slowcooker niet beschadigd.

Om de slowcooker te gebruiken hoef je eigenlijk niet echt heel goed te kunnen koken. Zo makkelijk is het! Wil je echter wel beter leren koken dan zou deze online kookcursus zomaar eens jouw culinaire transformatie kunnen zijn.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de bereiding in de slowcooker. De zuurkoolstamppot smaakt dan écht heel lekker door de kruidnagel en de laurier die lekker in hebben kunnen trekken.

Deze zuurkoolstamppot maken zonder de slowcooker maar gewoon in de pan

 1. Kook de aardappels samen met de zuurkool in ruim 25 minuten gaar in de bouillon, met thee-ei met laurier en kruidnagel
 2. Bak de spekjes terwijl uit in de pan
 3. Fruit de uitjes met de knoflook
 4. Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan eerst af. Probeer de bouillon op te vangen zodat je die eventueel kan toevoegen om de zuurkoolstamppot smeuiiger te maken
 5. Stamp alles door elkaar, voeg nog wat bouillon toe als het nodig is (of melk voor de echte liefhebber)

En zo sluiten we weer een smaakvol hoofdstuk af! Ik hoop dat dit slowcooker recept een plezier was om te bereiden en te proeven. Laat je me weten hoe je het vond? Blijf op de hoogte voor meer heerlijke gerechten en kom zeker nog eens terug op deze blog.

21 gedachten over “Zuurkoolstamppot slowcooker, heerlijk van smaak en makkelijk te maken”

 1. Ziet er heerlijk uit! Heb mijn slowcooker veel te lang niet meer gebruikt en daar ga ik nu echt verandering in aanbrengen.
  Ik snap dat de recepten geschreven zijn voor meerpersoonshuishoudens, hoe zijn de verhoudingen in de ingrediënten als ik het voor 2 wil maken? Kwestie van alles halveren?

  1. Hoi Michiel,
   Leuk dat je weer aan de slag gaat met de slowcooker! In principe kan je de hoeveelheden inderdaad halveren als het om de groenten en het vlees en dergelijke gaat. Qua kruiden zal je het een beetje moeten uitproberen denk ik. Feit is dat je in de slowcooker vaak wat meer kruiden gebruikt dan als je ‘gewoon’ kookt. Ook als je maar voor 2 personen kookt. Ik denk dan ook niet dat het halveren van de kruiden slim is, omdat je dan smaak tekort komt. Mara ja, ik kook nooit voor 2 personen, dus ik weet het niet zeker 😉 . Laat je het me weten als jij hier wel ervaring mee hebt opgedaan ? Veel plezier met het koken van onze slowcooker recepten!

 2. Deze stamppot zuurkool koolhydraatarm gemaakt met zoete aardappelen. De hoeveelheid ingrediënten heb ik aangepast aan de 2 grote zoete aardappelen. En het is toch lekker!
  6 uur op low, was te kort, daarna nog een uurtje op high en dat was de finishing touch. 😋

 3. hallo,
  zou graag zuurkool in de slowcooker willen maken, maar kan nergens iets vinden hoe lang de tijd moet zijn.
  graag hoor ik van u.
  Gr. Dirk

  1. Dat kan hoor, maar het is wel vreemd dat het nog helemaal niet gaar is. Alhoewel hij nog even mag natuurlijk. Maar op high kan dan altijd nog even, geen probleem. En aangezien de aardappelen gestampt worden is het ook niet heel erg als het iets minder gaar is.

 4. Heerlijk recept, 8 uur low was te lang (crockpot 2,4 l), de ananas was tot harde blokjes verworden en de stampot iets te zacht. Het was mijn eerste keer koken met een slowcooker, had ik thuis geweest dan had ik na 6 uur gecheckt en vermoedelijk na 7 uur gestopt met verwarmen. Ik heb nog een pakje zuurkool en overige ingredienten dus morgen ga ik ‘m weer maken maar dan met aanpassingen. Nu zitten er drumsticks in de slowcooker, ben benieuwd hoe dat gaat zijn. In elk geval weet ik dat de slowcooker me gaat helpen op momenten dat ik niet aan het eten koken wil denken omdat ik bv een wandeling aan het maken ben of bij uitzondering weer eens op kantoor aan het werk ben ipv thuis.

 5. Vandaag mijn eerste slowcooker aangeschaft. Morgen stamppot zuurkool volgens dit recept. Ik maak dit voor 2 personen, dus 1 pakje zuurkool.
  Kan ik dan de helft vd tijd instellen, dus 4 uur slowcooker ipv 8??

  1. Hi Sienna, nee dat kan niet 😉 . Het gaat niet alleen om de hoeveelheid die je erin doet. Sommige producten hebben nu eenmaal langer nodig om te garen dan andere. Ik zou dan ook gewoon de tijd aanhouden die ervoor staat. En je kan uiteraard best een uurtje van te voren eens kijken of de stamppot al gaar is. De tijden verschillen namelijk ook nog wel eens per slowcooker. De stamppot zuurkool is in ieder geval heel lekker uit de slowcooker. Veel plezier bij het maken, het eten en het verder uitproberen van de slowcooker!

  1. De ui en de knoflook doe ik er gewoon zo doorheen tegenwoordig, zonder vooraf te bakken. Dat gaat ook prima. De spekjes bak ik zelf het liefst apart en die roer ik er dan doorheen vlak voor ik het opdien. Zo zijn ze nog lekker een beetje krokant!

 6. Inderdaad, een erg lekkere zuurkoolstamppot. Ik heb alleen 200 ml water gebruikt en 100 ml appelsap toegevoegd. Gebakken spekjes en blanke rozijnen na het stampen eraan toegevoegd. Rookworst doe ik er de volgende keer pas laatste twee uur bij. Anders wordt hij wel erg zacht.

 7. Hij is inderdaad geweldig lekker. Zo fijn dat er ook geen zout en peper meer toegevoegd hoeven te worden. Bedankt voor het delen van dit recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven