Zwaar gesprek

“Jeetje, dat je dat ook écht kunt voelen. Het is alsof er een zware last van m’n schouders is gevallen! Ik zie letterlijk hoe hij reageert als ik binnenkom. Dat het zó werkt…..”

Ja, zo werkt het! Deze vrouw vertelt dat de gesprekken met haar baas stroef verlopen. In haar functie als leidinggevende heeft ze van hem een project in haar schoenen geschoven gekregen en daar baalt ze van. Ze vindt dat dit project niet binnen haar functie en verantwoordelijkheid valt. Dit heeft ze ook al tegen hem gezegd, maar hij reageert daarop kort, zakelijk en zegt dat ze dat gewoon moet doen, punt! Nu heeft ze het idee dat zij niet goed kan verwoorden wat ze precies bedoelt, dat hij haar daarom niet begrijpt en dus zo reageert.

Naarmate ons gesprek vordert, wordt het langzaam duidelijk. Ze kan mij precíes uitleggen wat zij bedoelt en ervan vindt. Daarbij praat zij helder en duidelijk. Dáár ligt het dus niet aan. Om verder te kijken wat er bij zo’n gesprek gebeurt, besluit ik een visualisatie-techniek in te zetten. Ze doet haar ogen dicht en stelt zich voor dat zij op haar werk is. Ze staat voor de deur van zijn kantoor. Ik vraag haar hoe zij zichzelf daar ziet staan en wat ze voelt? Ze merkt dat ze gespannen is. Dat voelt ze aan haar buik die samen lijkt te trekken. Ze heeft een soort zwaar gevoel van pfff…. nou daar gaan we weer…. Ze gaat in gedachten zijn kantoor binnen en als ze eenmaal binnen aan zijn bureau zit, vraag ik haar hoe zij zich nu voelt? Ze voelt een afstand tussen hen. Dat bezorgt haar een ongemakkelijk gevoel. Ze probeert dit te doorbreken door een grapje te maken, of door over iets luchtigs te beginnen. Dat lukt niet. Die afstand is nog steeds voelbaar. “Hoe reageert hij op jouw binnenkomst?” Ze ziet hem rechtop gaan zitten, een zucht slaken, een serieus gezicht opzetten en zijn normale spontaniteit verdwijnt. Nog voordat er één woord gezegd is, is die afstand gecreëerd en voor beiden voelbaar. Zij merkt dat ze haar “zware gevoel” meeneemt zijn kamer in en dat dit effect heeft op de situatie. Als ik verder doorvraag weet zij wel hoe dat komt. Door dit uitgebreid te bespreken wordt het haar steeds duidelijker. Ze wil hem hier graag iets over zeggen. In gedachte zegt ze wat ze wil zeggen en ‘ziet’ dat haar woorden aankomen en dat hij het begrijpt. Ik vraag haar hoe de afstand tussen hen nu is? Ze is verbaasd! Die afstand die ze eerder duidelijk voelde is nu wég!

Het heeft veel indruk op haar gemaakt. Ze begrijpt nu hoe het komt. Waardoor zij zich zo voelt en zich zo gedraagt en dat dit effect heeft, zonder nog maar één woord gesproken te hebben. Ze voelt zich nu een stuk lichter, alsof er iets zwaars van haar afgevallen is.

Er gebeurt zoveel onbewust en non-verbaal! Na zo’n sessie herken ik mijzelf daar ook in. Helaas krijgen mijn naasten ook nog wel eens onbedoeld meer ‘lading’ mee, dan ik zou willen. Ach, niets menselijks is ons vreemd. Toch goed om daar bewust van te zijn en om daar actief verandering in te brengen.

Als tip geef ik haar nog mee dat zij voorafgaand aan zo’n ontmoeting, haar ‘gesprekje’ van zojuist weer herinnert en zij met andere energie zijn kantoor kan ingaan. Eens kijken hoe hij dan reageert…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven