Zwanger solliciteren: hoe bereid je je voor op een gesprek?

Onze loopbaancoach Marloes ontving onderstaande vraag van een lezeres. Ze gaat voor het eerst zwanger solliciteren. Dat kan je in een onzekere positie brengen. Zekers als je je bedenkt dat zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt maar al te vaak voorkomt. Ben jij ook zwanger, en aan het solliciteren? Dan lees je hier hoe je daar mee om kan gaan.

Zwanger solliciteren: een lezersvraag

“Via Google kwam ik op uw website. Over een week heb ik een sollicitatiegesprek bij een nieuw bedrijf. Momenteel ben ik 17 weken zwanger. Het betreft een open sollicitatie, er zijn dus geen andere sollicitanten en ze zijn op de hoogte van mijn zwangerschap. Het is dus al positief dat ik überhaupt op gesprek mag komen. Toch verwacht ik een aantal pittige vragen over de combinatie van moederschap met een baan van 32 uur. Ik weet mijn eigen standpunt wel, maar ik zou graag wat tips en pointers krijgen over hoe ik het beste kan reageren, en ook of er nog bijzondere vragen kunnen zijn waar ik zelf misschien geen rekening mee houd. Zijn er bepaalde facts waar ik mijn standpunt mee kan ondersteunen? Ik kan helaas weinig hierover terugvinden op internet. Kunnen jullie me helpen bij het zwanger solliciteren?

Alvast vriendelijk bedankt!”

Lees ook: In verwachting naar een sollicitatie: de beste tips om kans te maken

Zwanger solliciteren: hoe pak je dat aan?

Bedankt voor je vraag. Wat een goed nieuws dat je volgende week op gesprek gaat! Het spreekt enorm voor je dat je direct hebt aangegeven dat je zwanger bent. Dat ben je wettelijk absoluut niet verplicht. Je eerste gesprek dient er voor beide partijen voor om te oriënteren of er een match is tussen jou en deze organisatie. Pas wanneer er na een eerste kennismaking voldoende aanknopingspunten zijn voor een vervolg is het gepast om je zwangerschap te melden, maar zelfs dan nog altijd niet verplicht. Jouw openheid hierover en de wens van de organisatie voor een kennismaking zijn in mijn ogen erg positief.

Blijf kalm

In je vragen lees ik tussen de regels door dat je niet goed weet wat je van het gesprek kunt verwachten. Je wilt je graag voorbereiden op een pittig gesprek, waarin je als aanstaande moeder flink aan de tand gevoeld zult worden. Mijn eerste reactie is: je doet daarin wel flinke aannames! Om welke redenen denk je dat ze hier erg veel aandacht aan zullen schenken? De eerste reactie van de organisatie op jouw zwangerschap is in ieder geval niet negatief en geeft niet direct aanleiding om een pittig gesprek te verwachten. Tenzij jij vermoed of weet dat de aard van de functie en de eisen die dat stelt hiervoor aanleiding geven. Maar blijf in ieder geval kalm! Zoals je al aangeeft is het al wat dat je op gesprek mag komen. Blijf positief, en verval niet in doemdenken.

Vragen over privé-aangelegenheden zoals je kinderwens of bijvoorbeeld je gezondheid mag een werkgever wettelijk gezien niet stellen. Met vragen die wijzen op een ongelijke behandeling tijdens het gesprek (bv. op grond van moederschap) snijdt een werkgever zich al snel in de vingers. Toch komen deze onderwerpen vaak in sollicitatiegesprekken aan bod, soms direct of soms minder direct. Bedenk dat in het gesprek iedere vraag gesteld kan worden, maar dat jij degene bent die bepaalt óf je er antwoord op geeft, en zo ja, welk antwoord.

Laat je flexibiliteit zien

Je zegt dat je een open sollicitatie hebt gestuurd. Is die op een specifieke functie gericht?  Loop de functie-eisen (of kerncompetenties die dit bedrijf van haar medewerkers vraagt) na op eisen waarbij jij “pittige” vragen verwacht nu je zwanger bent. Als flexibiliteit bijvoorbeeld erg belangrijk is voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt, dan mag je vragen verwachten over jouw mate van flexibiliteit. Baseer je in je antwoorden op je eerdere werkervaring. Geef voorbeelden van eerdere werksituaties waaruit blijkt dat je de gevraagde competenties bezit. Baseer je daarbij op het gedrag dat je in die situaties hebt vertoond. Vertel wat de situatie was, wat jouw specifieke taak was, wat je gedaan hebt en met welk resultaat.

Leid het gesprek zoveel mogelijk

Stuur zelf zoveel mogelijk het gesprek in plaats van de vragen teveel af te wachten. Vertel wat je te bieden hebt, stel zelf vragen waaruit duidelijk blijkt dat ook jij checkt of er een goede match is. Vraag door op elementen in de baan die onduidelijk zijn. Vertel hoe jij dingen zou aanpakken, wat je zou doen. Laat je aanstaande moederschap zelf zoveel mogelijk buiten het gesprek. Zwanger solliciteren wil niet zeggen dat het steeds over je zwangerschap moet gaan, uiteraard. Natuurlijk kan je dingen vertellen. Je hebt vast goede opvang geregeld. Als je het fijn vindt of de druk voelt, kun je dat best expliciet melden. Zeg dat je goede professionele opvang hebt, de zorg deelt met je partner (als je die hebt) en een sociaal netwerk van een vrienden en/of grootouders om op terug te vallen.

Maak duidelijk dat jij absoluut niet verwacht dat het moederschap je belemmert in het uitvoeren van de functie. Wanneer je een vraag niet relevant vindt voor de beoordeling van jouw geschiktheid voor de functie, kun je dat zeggen. Als je gesprekspartner het daar niet mee eens is, kun je vragen hoe hij of zij ziet dat het onderwerp van de vraag van invloed is op het wel of niet succesvol vervullen van de rol door jou.

Blijf altijd jezelf

En het belangrijkste: blijf jezelf in het gesprek. Toets of de functie past bij wat je zoekt, of je je in deze organisatie thuis gaat voelen. Bedenk dat de sfeer van het gesprek hierin al erg bepalend kan zijn. Als je je onder druk gezet voelt om “het juiste antwoord te geven” of je aanstaande moederschap te moeten verdedigen kan dat indicatief zijn voor hoe er binnen het bedrijf gekeken wordt naar vrouwelijke werknemers met een gezin. Wees eerlijk naar jezelf over wat je daarvan vindt. Gebruik het gesprek om te beoordelen of jij uberhaupt bij dit bedrijf wilt werken. Bereid dus ook zelf een aantal “pittige” vragen voor die jij aan de organisatie wilt stellen!

Hopelijk kun je hiermee verder. Ik wens je veel plezier en succes voor je gesprek!

Marloes

Meer info over zwanger solliciteren?

Ben jij ook in verwachting en op zoek naar (ander) werk? En wil je graag wat meer lezen over welke rechten en plichten je hebt? Dat kan. Meer informatie over je rechten rondom zwanger solliciteren vind je op de website mensenrechten.nl .

Lees ook: Checklist; dit moet je regelen na de geboorte van je kindje

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven