Zwanger en solliciteren; tips om de beste kans te maken!

Zwanger en solliciteren, gaat dat wel samen? Zwangerschapsdiscriminatie is een hot topic deze maand. Maar liefst 550 meldingen in twee weken kwamen bij het meldpunt zwangerschapsdiscriminatie van College voor de Rechten van de Mens terecht, een schrikbarend aantal. Deze meldingen gingen vooral over het beëindigen of inkorten van het contract. Maar wat nou als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je bent zwanger?

Het is een lastig dilemma of het verstandig is om te gaan solliciteren als je (net) zwanger bent. Helaas moeten we eerlijk zijn; de kansen zijn minimaal. Hierbij maakt het niet veel uit of je wel of geen baan hebt, zwanger en solliciteren blijft een lastige combi. De werkgever is vaak op zoek naar iemand die op de korte termijn kan beginnen en wil niet na enkele maanden alweer een vervanger regelen. Dat kost namelijk veel tijd en geld.

zwanger en solliciteren

Zwanger en solliciteren, wat moet je weten?

Als je zwanger bent gaat er vanalles door je heen. Hormonaal veranderd er veel. Ben je daarnaast ook nog op zoek naar een (nieuwe) baan? Dan is het goed om je vooraf in te lezen zodat je weet wat je kan verwachten. Want zwanger en solliciteren is geen eitje.

Wanneer het niet hoeft, doe het niet

Mocht je in de luxepositie zitten dat je niet perse hoeft te solliciteren, dan is het slim om deze procedure uit te stellen. Wanneer je hieraan begint, kan het zo zijn dat het frustratie en stress oplevert, iets wat niet echt bevorderlijk is voor de zwangerschap. Liever bereid je je deze periode voor op de komst van je kindje. Als het je eerste kindje is, is het bovendien ook fijn om eerst te beoordelen hoe goed een baan en een baby voor jou te combineren zijn en je dan pas weer op het solliciteren te richten. Je weet immers nog niet hoe jij hier precies tegenaan gaat kijken.

Dit betekent overigens niet dat je stil hoeft te zitten in deze periode! In plaats van zwanger te solliciteren kan je deze tijd uitstekend gebruiken om je LinkedIn-profiel te optimaliseren en je (online) netwerk te vergroten. Leg bijvoorbeeld contact met oud-collega’s of word lid van relevante vakgerelateerde groepen. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kun je nieuwe contacten leggen. Je netwerk versterken helpt je uiteindelijk om een baan te vinden. Wist je dat de meeste banen via via vergeven worden? Daaruit blijkt dus wel dat het hebben van een groot relevant netwerk echt handig kan zijn. Je kunt ook overwegen om een relevante sollicitatiecursus te volgen.

Wel zwanger en solliciteren? Pick the moment!

Natuurlijk zijn er genoeg situaties waarbij het wel van belang is om zo snel mogelijk een baan te vinden. Dus ben je zwanger en moet je solliciteren, zorg er dan voor dat je je moment bepaalt. Als je al enkele maanden zwanger bent, kun je er niet omheen draaien en weet de werkgever meteen waar hij aan toe is. Is het nog niet aan je te zien dat je zwanger bent? Wees eerlijk, maar kies wel het juiste moment! Zwanger en solliciteren wordt daarmee een soort van politiek 😉 .

Welke sollicitatie outfit kies je?

Maak je zwangerschap niet bespreekbaar in je brief en ook niet tijdens het eerste sollicitatiegesprek. Het is vervelend om te zeggen maar de kansen om aangenomen te worden of verder te komen in de sollicitatieprocedure zijn dan echt minimaal. Onthoud dat een werkgever ook niet naar je plannen voor een eventuele zwangerschap mag vragen en je daarom ook niet mag afwijzen. Alleen als het relevant is voor de functie, wat zelden het geval is. Zie dit eerste gesprek vooral als een kans om te ontdekken of het bedrijf en de functie überhaupt bij jou passen.

Je tweede gesprek

Na de eerste ronde volgt er vaak nog een tweede gesprek of soms zelfs meteen het arbeidsvoorwaardengesprek. Je weet dan dat ze jou een geschikte kandidaat vinden en ze je beter willen leren kennen. Benoem je zwangerschap in ieder geval in de laatste ronde voordat je een contract tekent. Wanneer je dit niet doet en het bijvoorbeeld pas na je proefmaand benoemt, kan dit voor een vertrouwensbreuk zorgen die moeilijk te herstellen is. Verplaats je maar eens in je werkgever, hoe zou jij je dan voelen?

Tip: Natuurlijk voel je je bezwaard om dit te vertellen en ben je wellicht bang voor de reactie of de vraag waarom je dit niet eerder hebt verteld. Je kunt dan toelichten dat je de kans wilde nemen om jezelf en je kwaliteiten te laten zien, net zoals andere kandidaten. Je kwaliteiten veranderen namelijk niet door je zwangerschap, maar je weet ook dat zwanger en solliciteren geen eenvoudig vraagstuk is.

Als jij nog steeds graag de baan wilt, is het vervolgens afhankelijk van het feit hoe graag de werkgever je als werknemer wil en hoe makkelijk of moeilijk hij of zij iemand anders kan vinden. Als de werkgever het zich kan veroorloven om te wachten tot na je zwangerschap, wacht hij of zij liever tot de perfecte kandidaat dan iemand als tweede keus aannemen.

Gelukkig werken of ongelukkig thuiszitten

Zwanger en solliciteren; toch afgewezen

De kans is helaas alsnog gewoon aanwezig dat ze vervolgens toch voor een andere kandidaat kiezen. Ze zullen daarbij de zwangerschap niet als reden noemen, maar zullen het gooien op gebrek aan ervaring of iets dergelijks. Het is dan natuurlijk ontzettend jammer, maar feit blijft dat pas achteraf vertellen leidt tot een ongemakkelijke situatie die vaak niet meer goed te herstellen is. Dat wil je ook niet. Tegelijk kun je je afvragen of het in dat geval het juiste bedrijf voor jou is.

Heb jij het idee dat je écht afgewezen bent vanwege je zwangerschap? Dan valt dat onder de noemer zwangerschapdiscriminatie. Hoe je daar mee om kan gaan lees je in het blog waar we bovenaan in de tekst naar linken.

Het kan ook anders

Dat het niet altijd negatief hoeft af te lopen, dat bewijst Josan in haar blog over solliciteren als je zwanger bent. Zij deed een vragenrondje onder een aantal moeders die zwanger solliciteerden en uiteindelijk tóch aangenomen werden. Hun verhalen lees je hier.

Herken jij de situatie van zwanger en solliciteren en heb je hier ook mee gedeald? Wij zijn benieuwd waar jij tegenaan liep en hoe je dit hebt aangepakt! Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#mawad[/button]

5 gedachten over “Zwanger en solliciteren; tips om de beste kans te maken!”

 1. Ik heb dit als werkgever nog niet zo lang geleden meegemaakt. Ik heb 3 gesprekken gehad met een geschikte kandidaat, voor een full-time functie. In het laatste gesprek vertelde ze mij dat ze bijna 3 maanden zwanger was. Ik zit niet te wachten op een dure kracht (qua salaris, auto en training) die dan langere tijd op verlof gaat.
  Ook het risico (van mijn kant) dat zij daarna geen full-time maar part-time wil gaan werken is mij te groot.
  Ik heb haar dan ook niet aangenomen.

  1. Wat jammer om te horen Rob. Ik kan het me vanuit je positie als werkgever absoluut voorstellen. Ik denk echter wel dat je hiermee ook het risico loopt om een -voor de toekomst- hele waardevolle kracht te verliezen. Ik heb uiteraard geen idee over jullie gesprekken en de competenties van de kandidaat, maar het feit dat je al in een derde gesprek zat wil wel zeggen dat ze de juiste persoon voor de job leek. Daarnaast spreek ik uit eigen ervaring als ik zeg dat er ook vrouwen zijn die graag fulltime willen blijven werken, ook al hebben ze kinderen 😉 . Maar zoals je ziet is zwanger en solliciteren geen eenvoudige combi. Succes met het vinden van de juiste kracht!

 2. Sowieso beter om eerlijk te zijn. Zo ontstaat er ook geen rare sfeer op kantoor wanneer ze er achteraf achter komen.
  Groetjes,
  Fabienne

 3. Ik ben ruim 2 jaar geleden gaan solliciteren toen ik 10 weken zwanger was. Na het eerste gesprek en het assesment volgde het 2e gesprek met 1 dame van HR en mijn toekomstige leidinggevende. In dat gesprek heb ik gevraagd naar de parttime mogelijkheden, om te vervolgen met ” ik ben 10 weken zwanger”.
  Aan het einde van de dag werd ik gebeld met een aanbod voor de baan. Achteraf heb ik gehoord dat de dame van hR het niet zag zitten om een zwangere aan te nemen. Maar voor mijn leidinggevende was mijn eerlijkheid juist een reden om mij aan te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven