Zodra je dat tweede streepje op de zwangerschapstest ziet verschijnen, verandert je leven. Ook al zie je nog niks, er groeit toch leven in je buik en dat is een heel bijzonder idee. Overal om je heen zie je opeens zwangere vrouwen en je hoofd duizelt als je bedenkt wat je allemaal moet regelen.
De goedbedoelde adviezen van iedereen om je heen maken het er soms niet beter op. Probeer zoveel mogelijk van deze bijzondere tijd te genieten en werk stap voor stap je to-do lijstje af.

Wat heb je echt nodig aan verzorgingsproducten?
Er zijn zoveel lijstjes te vinden van producten voor nieuwe moeders, maar wat heb je nu echt nodig als het gaat om verzorgingsproducten?
Als je zwanger bent, is een verzorgende olie voor je buik een aanrader om de kans op striae te verminderen. Ook is het tijdens je zwangerschap nog belangrijker om je huid goed te beschermen tegen de zon. Tijdens je zwangerschap is je huid gevoeliger.
Bovendien is er een grotere kans op het ontstaan van donkere vlekken op je lichaam als gevolg van hormonale veranderingen. Na je zwangerschap liggen de verzorgingsproducten voor je kleintje al klaar. Een babyhuid is gevoelig en daarom bestaan er speciale producten voor baby’s die goed zijn voor de babyhuid en bovendien geen parfum bevatten.
Hydrofielluiers zijn onmisbaar
Voordat je zwanger bent, zal je waarschijnlijk niet weten wat een hydrofielluier is. Dit zijn dunne vierkante doeken, gemaakt van katoen. Ze zijn multifunctioneel, zoals je al snel zult ontdekken. Je gebruikt ze als handdoek om je baby af te drogen na het badderen.
Ook is een hydrofielluier ideaal als ondergrond in de wieg, de box, op het aankleedkussen of in de kinderwagen. Zo beschermt de doek het materiaal dat je niet zo makkelijk kunt wassen.
De eerste babykleding
Vier setjes kleding zijn voldoende voor de eerste periode. Overslagtruitjes zijn handig, omdat deze niet over het hoofd heen hoeven. De meeste baby’s starten met maat 50/56. Daarnaast heb je ongeveer zes rompertjes nodig.
Baby’s verliezen veel warmte via hun hoofd en daarom zijn mutsjes geen overbodige luxe. Ook een vestje of jasje is fijn als jullie buiten gaan wandelen. De kledingkast hoef je nog niet verder te vullen, want baby’s groeien snel en voordat je het weet is jouw kleine weer toe aan een volgende kledingmaat.
Let bij het kopen van babykleding ook op de materialen. Babykleertjes zijn bij voorkeur gemaakt van natuurlijk materiaal en zachte stoffen, zoals katoen, wol en badstof. Het voordeel is dat deze stoffen comfortabel zitten en bovendien vocht opnemen.
Is er een tweede op komst?
Heb je al een of meerdere kinderen? Niet alleen voor jou is dit een spannende tijd. Dit geldt ook zeker voor je zoon of dochter die er een broertje of zusje bij krijgt en de aandacht voortaan zal moeten delen.
Hoe je oudere kind hiermee omgaat, is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je kind. Het is normaal dat een oudere broer of zus dubbele gevoelens heeft bij dat baby’tje in de wieg. Jonge kinderen kunnen hun gevoelens nog niet altijd goed uiten en kunnen daarom lastig gedrag vertonen.
Sommige kinderen gaan weer duimzuigen of beginnen opnieuw met bedplassen. Andere kinderen zijn juist heel zorgzaam en zijn niet bij de wieg weg te slaan. Het helpt om je kind zoveel mogelijk te betrekken bij de zwangerschap en in de periode erna.
Ook een cadeautje, zoals houten puzzels voor kinderen, doet wonderen. Blijf in deze drukke periode ook bewust aandacht besteden aan je oudere kind en maak bijvoorbeeld samen die houten puzzel of lees een boekje voor tijdens het voeden van de baby.
Neem de tijd en durf hulp te vragen
Of het nu jullie eerste kindje is of jullie derde, neem de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Geef ook duidelijk je grenzen aan als het gaat om kraamvisite. Het is niet erg als je even geen behoefte hebt aan visite en je hoeft je ook niet verplicht te voelen om je bezoek uitgebreid te vermaken.
Familie en vrienden begrijpen het zeker als je wat tijd en ruimte nodig hebt. Iedereen wil niets liever dan jullie als gezin ondersteunen en als die ondersteuning bestaat uit jullie wat rust gunnen is dat prima. Durf daarnaast om hulp te vragen.
Heb je een huilbaby? Die lieve tante wil vast overdag wel een uurtje langskomen, zodat jij even kan slapen. Je vriendin maakt graag wat extra eten klaar, zodat je zelf niet hoeft te koken. Het normale leven dient zich vanzelf weer aan. Voor nu geniet je van dat bijzondere wezentje dat jullie leven zoveel rijker heeft gemaakt.