Zwangerschap en ouderschap… alle clichés zijn waar!

Zwangerschap en ouderschap… het is even anders dan ik verwacht had. Ik merk dat ik erg ben veranderd in veel dingen sinds ik mama ben, niet alleen qua manier van denken maar ook bijvoorbeeld prioriteiten stellen. Ik had veel dingen me echt heel anders voorgesteld dan hoe ze daadwerkelijk zijn. Je weet pas wat het is om ouder te zijn als je ook echt een kindje hebt, die zin hoorde ik vaak en ik dacht ‘jaja, dat weten we nu wel’ maar het is echt zo, en zo zijn er nog meer dingen. Alle chlichés zijn waar! Lees maar mee, je herkent het vast!

zwangerschap en ouderschap

Clichés zwangerschap en ouderschap op een rijtje

‘Pijn bevalling vergeet je snel weer’

Om maar gelijk met de ergste te beginnen: De bevalling! Oke, je weet dat het eraan komt en dat het pijn gaat doen, maar hoeveel mensen die een bevalling hebben gehad en vertellen hoe pijnlijk het is, besluiten toch om voor een 2e en een 3e te gaan? Dan zal het toch allemaal wel meevallen? Oh mijn god, ik dacht dat ik wel iets kon hebben maar ik dacht echt dat ik dood ging! Dat is echt de meest verschrikkelijke pijn die ik ooit heb gehad! Dat je de pijn bent vergeten zodra de baby er is vond ik echt onzin, ik weet nog precies hoe het was…! En ook ik heb een tweede niet uitgesloten trouwens!

 ‘Ik ben moe’

Als ik voorheen een nacht maar 6 uur slaap had gehad vond ik mezelf ontzettend moe! Nu ben ik blij als ik een nacht 6 uur slaap krijg, en 2 nachten achter elkaar? Halleluja wat een feest! Als ik deze opmerking van mensen zonder kinderen hoor denk ik ‘wacht maar…’ zodra je een baby hebt weet je pas wat vermoeidheid is!

‘Mijn hond/kat is mijn baby’

Oke, toegegeven, deze heb ik zelf ook vaak gemaakt. Ik heb 2 katten en ik ben ontzettend gek op ze. Voordat ik mama werd kwamen ze altijd op de eerste plek en ik dacht ook echt dat dit de liefde was die je voor een baby had…maar serieus? Nee, de liefde voor een baby is zo anders! En ben ik nu een slecht baasje omdat mijn katten niet meer op de eerste plek komen nu Melle er is? Echt niet, mijn katten zijn nog steeds heel belangrijk, maar sorry, het is in de verste verte niet te vergelijken!

‘Je kunt je baby toch gewoon hier op bed leggen’

Ik snapte nooit wat het probleem was als mensen met hun kindje op tijd naar huis gingen om hem thuis te laten slapen, dat kan toch ook hier? Nu snap ik dat dat soms best lastig kan zijn. Los van het feit wat je dan allemaal mee moet slepen (daar word je écht niet goed van), zijn er avonden bij dat we echt een uur bezig zijn om Melle in slaap te krijgen! Slaapt ie eindelijk, is het alweer tijd om naar huis te gaan om zelf nog een beetje op tijd in bed te liggen! Dan is het dus handiger om gewoon op tijd te gaan, want thuis slaapt hij sowieso een stuk beter dan ergens anders.

‘Nu gaat zijn ritme helemaal in de war’

Nog zo’n cliché over zwangerschap en ouderschap. Hoezo ritme? Dan leg je hem morgen toch weer op zijn normale tijd in bed? Dat dacht ik serieus, maar dat klopt dus helemaal niet. Als hij 2 uur later naar bed gaat, is hij ook 2 uur later wakker en is het behoorlijk schuiven met de slaapjes om hem weer een beetje in een ritme te krijgen. Oh ja en dan is dat eindelijk gelukt… wordt de klok een uur verzet! Wie heeft dat verzonnen?

‘Is die baby niet te oud voor borstvoeding?’

Mijn mening over borstvoeding is aardig veranderd in de afgelopen tijd. Dacht ik eerst dat ik gewoon de fles zou geven als het niet zou lukken en dat ik niet moeilijk zou doen… dat is nu wel anders! Ik zag wel eens kindjes borstvoeding krijgen en dan dacht ik ‘is die daar onderhand niet veel te groot voor, hij kan al lopen!’ Zelf hoopte ik een half jaar borstvoeding te geven, dat vond ik een prima streven. Inmiddels is Melle 8 maanden en ik ben nog steeds niet van plan om te stoppen. Nou hoorde ik dus afgelopen week dat iemand zei: Geeft zij nou nog steeds borstvoeding? Is die baby daar niet te oud voor?

8 maanden! Melle is 8 maanden, hoezo te oud? Ik kan me daar nu zo kwaad om maken, waar bemoeien mensen zich mee!

‘Je kunt toch overdag bijslapen als de baby slaapt’

Ja, dat dacht ik ook echt. Inmiddels weet ik dat dat dus niet zo simpel werkt. Meestal moet ik nog wel 1 of 2 keer terug om een speen terug te geven, en zeker op de momenten dat ik dan toch besluit om even te gaan liggen wil hij niet slapen en moet ik dus nog vaker terug.

Daarnaast zijn die momenten dat hij slaapt ook fijne momenten om even wat in het huishouden te doen want dat is toch best lastig als hij wakker is. Mocht ik dan toch nog even een half uurtje tijd hebben, is hij ineens al eerder wakker dan ik had verwacht en kan ik dat slaapje dus ook wel vergeten….

Herken jij deze clichés in zwangerschap en ouderschap? En heb je er nog een paar? Ik ben benieuwd!

2 gedachten over “Zwangerschap en ouderschap… alle clichés zijn waar!”

  1. Ja inderdaad! En het klopt zeker! De eerste weken dacht ik nog dat het wel meeviel maar nu lijkt het of hij iedere dag groter is en weer wat nieuws heeft geleerd!

  2. Nog een: geniet ervan; het gaat zo snel!

    En dat is waar, het vliegt voorbij. Belangrijk om van ieder fijn moment te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven