Tips en ideeën voor het plannen van een zwangerschap fotoshoot

Je zwangerschap is een bijzondere periode. Vol verwachting kijken jullie uit naar jullie kindje en wordt er van alles al geregeld en klaar gemaakt. Eén van de dingen die je zou kunnen doen, is het maken van een zwangerschap fotoshoot.

Want een bijzondere periode verdient het om nog op terug te kunnen kijken via een mooie fotoreportage. Waar denk je allemaal aan om een zo mooi mogelijke zwangerschap fotoshoot te laten maken en welke ideeën zijn er allemaal? En hoe zit dat met de kosten van zo’n fotoshoot als je in verwachting bent?

zangerschaps fotoshoot, tips en ideeën voor mooie foto's als je zwanger bent

Waarom zou je een zwangerschap fotoshoot doen?

Een zwangerschap fotoshoot zet jou, met je mooie buik, in de spotlight.

En uiteraard mag de papa-to-be daar ook een mooie rol bij spelen als je dat wilt. Of eventueel ook de kinderen die er al zijn.

Een fotograaf weet toch net even beter hoe hij jullie op een mooie manier kan vastleggen en de foto’s zijn dan toch kwalitatief mooier dan die van jezelf.

Het is niet alleen leuk voor jullie om nog eens terug te kunnen kijken, maar ook voor je zoon of dochter. De foto’s van zo’n zwangerschap fotoshoot laten vaak heel duidelijk zien hoe blij jullie zijn met de baby. Liefdevolle foto’s, die je kind vast prachtig zal vinden.

Ga je voor een zwangerschap fotoshoot met partner of alleen?

Het is maar net wat het uitgangspunt is of je alleen of met je partner op de foto gaat. Het mooiste is misschien nog wel de combinatie.

Een paar mooie foto’s om echt je buik vol trots vast te kunnen leggen. En daarna het gezin met de mooie zwangere buik op de foto.

Juist dan kunnen jullie laten vastleggen hoe blij jullie met elkaar en de baby zijn. Zijn handen op jouw buik, bijvoorbeeld. Het zijn juist dé foto’s die zullen ontroeren.

Fotograferen van je zwangerschap binnen of buiten

Het hangt er een beetje vanaf in welk jaargetijde je de fotoshoot wilt laten maken. In de lente en de zomer dan is een buiten fotoshoot heel mooi. De natuur kan dan ook een extra sfeervol tintje aan de foto’s geven.

Maar wil je graag in een mooie studio of zelfs in je eigen huis, dan kan dat prima. In de koude maanden is dat sowieso een fijner idee. Een grauwe, kale achtergrond is immers niet echt mooi op de foto’s! Of er een mooie studio is hangt natuurlijk af van de fotograaf.

Maar bij je zelf thuis is met iedere fotograaf mogelijk. Je kunt dan ook het kamertje van de baby een rol laten spelen!

Bij hoeveel weken is een zwangerschap fotoshoot het mooist om te doen?

Een zwangerschap fotoshoot is natuurlijk het mooist als je al een mooie buik hebt om mee te pronken. Anders worden het eigenlijk vrij gewone foto’s.

Maar wacht ook weer niet tot het allerlaatste moment. Vanaf 30 weken is een mooi uitgangspunt. Doe het in ieder geval voordat je aan de laatste maand van je zwangerschap begint. Je weet maar nooit of je niet eerder gaat bevallen.

Maar vooral ook: op het eind kan je een stuk minder mobiel zijn, waardoor het allemaal wat minder makkelijk kan gaan. En je bent zelf -met zwangere buik- nog nét wat sprankelender als je niet helemaal op het einde van je zwangerschap bent.

Tip: maak zelf iedere maand een zwangerschap fotoshoot op dezelfde manier en op dezelfd eplek in huis. Zo kan je ook het verloop van je zwangerschap vastleggen. De zwangerschaps foto’s van de fotograaf doe je dan eenmalig exclusief.

Welke kleding past mooi bij zo’n fotoshoot?

Allereerst moet je die positiekleding kiezen die je zelf mooi vindt en waarvan jij vindt dat het echt bij je past.

Draag je het liefst nog altijd een jeans, waarom zou je dat dan nu niet doen? Maar een mooie, witte jurk is wel weer heel romantisch…

Het is wel het mooist als je buik goed zichtbaar is. Dus een strakker truitje of een jurk die mooi aansluit op je buik zijn ideaal.

Je kan natuur ook puur natuur gaan en juist alleen maar lingerie dragen voor de zwangerschap fotoshoot. In dat geval is het wel belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij de door jou uitgekozen fotograaf om de mooiste foto’s te kunnen maken.

Bron: Pinterest thegreenspringhome

Gaan jullie naar buiten? Dan is een lang vest of jas een goed idee. Voor de foto’s laat je deze dan openhangen.

Qua kleuren is het ook slim om bij jezelf te blijven, maar toch zijn er wel een paar tips te geven:

 • Zorg dat de kleuren mooi bij elkaar passen. Een idee kan zijn dat je 1 kleur uitkiest en daar verschillende tinten van combineert.
 • Gaat je partner ook op de foto? Of je kinderen? Het is heel mooi als de kleding die jullie dragen bij elkaar past.
 • Felle kleuren kan je beter niet gebruiken.
 • Pas de kleuren aan, aan de omgeving. Zachte pasteltinten staan prachtig bij foto’s aan de kust (strand, duinen). In een bosrijke omgeving kan je juist kiezen voor wat sprekendere kleuren zoals kobaltblauw of okergeel. Ook bordeauxrood is mooi.
 • Ga je naar buiten in de zon? Overleg even met de fotograaf als je wit in je hoofd hebt als hoofdkleur. Dit kan namelijk zorgen voor overbelichting, zeker als je ook nog een reflecterende omgeving hebt, zoals het zand op het strand of in de duinen.
 • Zachte pasteltinten geven het geheel iets heel liefs, wat uiteraard perfect past bij een zwangerschap fotoshoot.
 • Strepen of andere drukke patronen staan meestal minder mooi op de foto. Zeker in dit geval, omdat je de aandacht naar je buik wilt leiden en niet naar een patroon op je shirt.
Bron: Pinterest Kenzie Castillo

Leuke ideeën voor een zwangerschap fotoshoot

Eigenlijk ontkom je niet aan de standaard foto’s als de handen van je partner op je buik, maar er zijn ook mooie variaties te verzinnen de je eveneens kunt laten maken. Uiteraard zal een goede fotograaf zelf hierin veel ideeën hebben. Maar even ter inspiratie:

 • Met een blote buik.
 • Op blote voeten op het strand. Maar waarom ook niet in het bos?
 • Met je huisdier erbij, die snuffelt aan je buik.
 • Natuurlijk met de kids.
 • In het water staand voor een heel bijzondere foto!
 • Leuk voor erbij: met humor. Je vriend/man die een gekke bek trekt bij je buik bijvoorbeeld.
 • Jij ligt tussen de bloemetjes in een verder witte studio…

Hoeveel kost een zwangerschap fotoshoot gemiddeld?

De kosten van een zwangerschap shoot zijn best lastig om aan te geven.

De ene fotograaf vraagt bijvoorbeeld 80 euro voor een uur durende fotoshoot en dan zitten er al 5 afdrukken bij. De rest kan je dan nog bijkopen. Maar bij een ander lees ik 299 euro voor anderhalf uur, waarbij je de foto’s alleen digitaal ontvangt.

Zoek dus vooral even door. Een dure fotograaf wil niet zeggen dat hij of zij ook meteen beter is. Bekijk goed de site, wat er aangeboden wordt en lees eventueel reviews. Maar kijk ook vooral of dat de foto’s die de fotograaf al gemaakt heeft je aanstaan.

Of nog mooier: vraag rond bij bekenden over wie zij tevreden zijn! Want mond-tot-mond reclame is altijd nog beter te vertrouwen dan reviews… Die kunnen immers ook gemanipuleerd zijn. Hou de fotograaf ook meteen in gedachten voor een prachtige baby shoot als de kleine geboren is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven