Zwangerschaps herinneringen maken tijdens je verlof; waardevolle ideeën!

Ga je binnenkort met zwangerschapsverlof? En weet je niet zo goed wat je gaat doen met al die tijd? Je hebt immers nog een paar weken voordat de baby komt. Natuurlijk kun je nog gaan shoppen, het kamertje voor jouw baby klaar maken, naar de kapper gaan, lekker veel films en series kijken en eens lekker lunchen met vriendinnen. Maar denk ook eens aan deze vijf niet zo voor de hand liggende bezigheden om te doen tijdens je zwangerschapsverlof. Mooie zwangerschaps herinneringen maken voor later!

Zwangerschaps herinneringen maken

zwangerschaps herinneringen maken

  1. Houdt een dagboekje bij

Het is erg leuk om tijdens je zwangerschapsverlof een dagboekje bij te houden. Voor jezelf is het fijn om op te schrijven hoe je je voelt en om je emoties op papier te zetten. En als de baby er eenmaal is, dan is zo’n dagboekje heel leuk om bij te houden wat jouw baby meemaakt, hoe de ontwikkeling van jouw kindje gaat en om bijzondere momenten op te schrijven.

Ik heb zelf in de eerste twee jaren van Laura’s leven een dagboekje bijgehouden. Het eerste jaar schreef ik heel veel over hoe het met haar ging, wat ze meemaakte en ook wat ik zelf voelde. En mijn man schreef ook regelmatig iets op over Laura. Het is een mooi naslagwerkje geworden wat ik haar ooit kan meegeven als ze straks oud genoeg is en nog eens terug wil kijken naar de eerste jaren van haar leven. Daarnaast zijn het prachtige zwangerschaps herinneringen voor mezelf.

Lees ook: Ribbenpijn tijdens je zwangerschap, wat doe je er aan?

  1. Maak een babyfotoboek

Ik weet het, de eerste tijd na de geboorte van jouw baby ben je alleen maar bezig met verzorgen, voeden, luiers verschonen en proberen zo veel mogelijk slaap te krijgen. Maar een babyfotoboek maken is echt iets waar je tussen alle babydrukte in tijd voor moet maken. Het is zo mooi om later terug te kijken naar de foto’s van de eerste periode van het leven van jouw kind, de kaartjes te lezen die je hebt gekregen met bijzondere boodschappen en de stukjes tekst terug te lezen die je hebt opgeschreven.

Doe het echt  tijdens je zwangerschapsverlof, want als je weer aan het werk bent, is de kans groot dat het er helemaal niet meer van komt! Mijn dochter is er blij mee, want ze vindt het erg leuk om de babyfoto’s te bekijken in haar album. Dat is toch veel leuker dan foto’s kijken op je telefoon of ipad?

  1. Schrijf een brief aan jouw ongeboren kind

Op de ochtend van de dag dat Laura geboren werd (ze is in de late avond geboren), besloot ik haar een brief te schrijven. Ik kan het me nog goed herinneren dat ik dit deed en ben er nog steeds heel blij mee als ik deze brief terug lees. Ze zat in mijn buik en ik verlangde zo erg naar het moment dat ik haar kon vast houden dat ik niet anders kon dan  haar een brief te schrijven. Nu een van onze waardevolle zwangerschaps herinneringen.

Ik schreef op hoe ik op haar wachtte en hoe ik naar haar uitkeek. En wat ik haar toe wenste in haar leven. Hierbij een klein stukje uit de brief: “Ik wil je heel veel liefde geven. Jouw papa en ik zullen voor je zorgen en je met liefde laten opgroeien. Ik wil je liefde en geborgenheid geven en daarnaast wil ik je openheid, wijsheid en energie meegeven. Ik ben zo benieuwd hoe je je zult ontwikkelen, maar het allerbelangrijkst vind ik dat je gelukkig zult zijn.”

  1. Lees het boek ‘Zwanger met lichaam en ziel’ van Susan Smit

Dit boek is een echte aanrader om te lezen tijdens je zwangerschapsverlof als je open staat voor een stukje spiritualiteit. Het boek benadert zwangerschap vanuit een andere hoek dan de standaard zwangerschapsboeken. Susan Smit bekijkt zwangerschap vanuit een mystieke kant en dat was voor mij echt een eyeopener.

Ze geeft in haar boek allerlei tips over hoe om te gaan met de emotionele kant van een zwangerschap en over hoe je contact kunt leggen met jouw ongeboren kind. Ik vond het een mooi en bijzonder boek en zou het iedere zwangere vrouw aanraden om te lezen.

<3 Je vindt dit boek bij Bol.com

Lees ook: Baby shower tips, do’s and dont’s!

  1. Zet jouw bevallingsverhaal op papier

Tijdens de zwangerschapsyoga adviseerde mijn yogadocent aan alle vrouwen om hun bevallingsverhaal op papier te zetten. Na de bevalling werden dan in de les stukjes uit de brieven van de vrouwen die al bevallen waren voorgelezen. Ook ik heb mijn bevallingsverhaal op papier gezet. Het duurde een tijdje voordat ik er aan toe was om dit te doen, maar uiteindelijk nam ik tijdens mijn verlof de tijd voor deze zwangerschaps herinneringen.

Ik stuurde het op naar mijn yogadocent zodat andere vrouwen konden horen hoe mijn bevalling was gegaan. Maar daarnaast was het voor mij ook een stukje verwerking. Een bevalling is immers een behoorlijk bijzondere, heftige, pijnlijke en emotionele gebeurtenis die je niet zo maar vergeet. Of wil vergeten. Iedere vrouw heeft de tijd nodig om zo’n gebeurtenis om haar eigen wijze te verwerken. Door jouw verhaal op papier te zetten geef je deze bijzondere gebeurtenis een plekje in jouw leven en heb je ook een mooie herinnering voor later.

Ik ben erg benieuwd of jij een van deze dingen gedaan tijdens jouw zwangerschapsverlof? Hoe vond je het om te doen? En als je het niet hebt gedaan, hebj e dan misschien andere herinneringen tijdens je zwangerschapsverlof gemaakt waar je graag op terug kijkt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven