Voel jij je ook soms (of zelfs heel vaak) als een verstrooide professor? Haha, je bent gelukkig niet de enige! Tijdens en na de zwangerschap is vergeetachtigheid een heel normaal verschijnsel. Het heeft zelfs een naam, namelijk zwangerschapsdementie. De meest eenvoudige dingen, zoals iemands naam, wat je gisteren hebt gedaan of een wachtwoord heb je ineens niet meer paraat.
Zwangerschapsdementie, ik weet het nog als de dag van gisteren!
Meermaals heb ik het meegemaakt dat ik bij de kassa stond te staren naar de cijfertjes op de betaalautomaat. Ik had werkelijk (ineens!) geen flauw idee meer wat ik in moest gaan toetsen. Hoe meer ik stond te denken hoe minder me te binnen schoot…
Nou, ik kan je vertellen dat je je dan behoorlijk stom voelt, zeker als de rij achter je ondertussen erg lang wordt en de boodschappen op de toonbank erg groot zijn… ‘Eh, sorry, ik weet mijn code niet meer. Ja eh… ik ben zwanger he, haha, dan vergeet je weleens wat…’, stamelde ik dan uit. Als een idioot (met een knalrood hoofd) moest ik dan de supermarkt verlaten. Het volle winkelmandje achterlatend, die zou ik later wel komen halen als ik mijn pincode weer wist.
Wat vergat ik allemaal?
Ik heb ook heel enthousiast verkeerde namen uitgeroepen naar goede bekenden en was vaak op zoek naar mijn smartphone, die zich dan op de meest vreemde plekken bevond. En natuurlijk liep ik meerdere keren de deur uit zonder sleutels of pinpas. Het gaat beter nu, tweeënhalf jaar na mijn laatste zwangerschap, maar toch kan ik me nog steeds soms nauwelijks herinneren wat ik gisteren heb gedaan. En dat terwijl zwangerschapsdementie bij de meesten verdwijnt in de loop van de maanden na de zwangerschap 😉 . Ach, dan zal het bij mij wel de ouderdom zijn…
Heb je je weleens afgevraagd hoe dat nou komt, dat wij moeders deze ‘aandoening’ krijgen als gevolg van het dragen en krijgen van kinderen. Hier is het antwoord!
Waarom worden wij (aanstaande) moeders vergeetachtig?
Het komt doordat onze gedachten ergens anders zijn. Eerst ben je (bewust of onbewust) lichamelijk en mentaal bezig met het maken van jouw kindje en alle gevolgen die daarbij horen. Daarna volgt de overgang naar het moederschap wat ook veel (nieuwe) bezigheden met zich meebrengt. Jouw focus ligt bij dit alles.
Al het andere wordt minder belangrijk en wordt zelfs soms ‘uitgewist’. Ook slaaptekort en hormonen spelen een rol bij zwangerschapsdementie. Slaapgebrek heeft een negatief effect op het geheugen. Daarnaast neemt het hormoon progesteron toe tijdens de zwangerschap. Dit kan vervolgens de activiteit in sommige delen van de hersenen aantasten. Met name in de Amygdala is deze aantasting kwalijk. Dit deel is namelijk betrokken bij de opslag van informatie en het ophalen van herinneringen! Al met al genoeg reden voor onze verstrooidheid…
Wat doe je ’tegen’ zwangerschapsdementie?
Maar wat doe je tegen zwangerschapdementie? Misschien gaat het bij jou gewoon vanzelf ‘over’ en wil je daar op wachten. Vaker nog hoor je dat er een deel van de vergeetachtigheid blijft hangen. Uiteraard hebben we daar een paar kleine tips tegen die je kan gebruiken. Het zijn nogal open deuren, maar ze zijn onmisbaar!
tip:Er bestaat geen pilletje wat je helpt om van deze vergeetachtigheid af te komen. Het is normaal en je komt er als het goed is weer vanaf. Maar het is wél verstandig om ter ondersteuning van je lichaam tijdens je zwangerschap Davitamon compleet Mama te gebruiken.
3 tips om je vergeetachtigheid een handje te helpen
- Schrijf in een klein notitieblokje of in het ‘kladblok’ in jouw telefoon dingen op die je wilt onthouden, zoals (boodschappen)lijstjes, ideeën en anderen belangrijke zaken.
- Verzin een vaste plek voor spullen die je vaak nodig hebt, zodat je ze altijd snel kunt vinden.
- Haal je tekort aan slaap (overdag) in waar mogelijk. Moeite met comfortabel liggen? Dat doe je zo, zonder last te hebben van je mama-buik.
Meer ideeën hiervoor vind je in deze top 10, en er zijn er ongetwijfeld nog veel meer.
Heb jij door jouw zwangerschapsdementie ook iets doms en/of geks uitgehaald? Ik zou het leuk vinden als je ze met ons deelt, dan kunnen we er met z’n allen om lachen 😉 .
Andere artikelen vind je hier:
- Haaruitval na zwangerschap, ik schrok me rot! Wat kan je eraan doen?
- Zwangerschap en ouderschap, alle 7 clichés zijn waar!
- Een fijne zwangerschap, kan jij daar ook over meepraten?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock