Zwangerschapsdiscriminatie op het werk: tolerantie is ver te zoeken

Uit een peiling van Het College voor de Rechten van de Mens wordt duidelijk dat de arbeidsmarkt in Nederland weinig tolerant is richting zwangere vrouwen op de werkvloer. Van de 750 reacties op deze peiling geeft een derde van de vrouwen aan regelmatig kritiek te krijgen op hun zwangerschap van hun manager. Bij ruim een kwart van de vrouwen gaat een promotie niet door vanwege hun zwangerschap. Het niet doorgaan van een contractverlenging komt ook nog steeds veel voor (25% van de reacties). De peiling is een onderdeel van de campagne ‘Zwanger en Werk: geregeld of gedoe’. Zwangerschapsdiscriminatie op het werk zou verboden moeten worden. Maar wat kunnen we er aan doen?

Meld zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Zwangerschapsdiscriminatie op het werk lijkt dus veel voor te komen. Heb jij, of iemand die je kent, er wel eens ervaring mee gehad? Deel dan je verhaal hieronder, als je wilt 🙂 . Maar, nog veel belangrijker: maak altijd melding van zwangerschapsdiscriminatie op het werk. Met de campagne biedt het College via de website www.zwangerenwerk.nl, vrouwen een uitlaatklep voor problemen met werk en zwangerschap. Laurien Koster, voorzitter College voor de Rechten van de Mens: “Uit eerder onderzoek is al gebleken dat zwangerschapsdiscriminatie op het werk veel voorkomt. Werkgevers gaven aan over het algemeen geen grote problemen te hebben met zwangerschap op het werk. Toch horen we nu direct vanaf de werkvloer dat managers in grote mate negatief reageren op zwangere vrouwen.

Via de link naar de website hierboven kunnen vrouwen aangeven welke zwangerschapsdiscriminatie op het werk, of andere problemen ze rondom hun zwangerschap op het werk ervaren. Ben je zelf onzeker of er echt sprake is van discriminatie? Dan kan je dat laten toetsen.

Weinig tolerantie en kritiek op zwangeren

De peiling laat tot nog toe vooral zien dat managers weinig tolerant zijn en dit ook niet onder stoelen of banken steken. Laurien Koster: “Wat we horen aan uitspraken grenst aan het ongelofelijke. Vrouwen krijgen reacties op hun zwangerschap als: ‘Jullie zouden allemaal verplicht aan de prikpil moeten’, of ‘Wij nemen alle soorten mensen aan maar zwanger dat kan echt niet’. Dat gebeurt ook tijdens sollicitatiegesprekken als je zwanger bent.” Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap opnemen in hun contract: ‘indien je zwanger wordt of indien je op dit moment moeder blijkt te zijn wordt dit contract direct ontbonden’. Dat is echt verboden, en daarnaast ook nog eens ronduit onbeschoft.

Lees ook: Zwanger solliciteren: tips voor een dubbele uitdaging

”Jaarlijks ervaren ruim 65.000 vrouwen zwangerschapsdiscriminatie op het werk, bewust of onbewust. “Al deze reacties in zo’n korte tijd (een maand) maakt duidelijk dat het onderwerp leeft”, aldus Laurien Koster. In 2012 deed het College voor het eerst onderzoek naar discriminatie van zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt. Uit het vervolgonderzoek, in 2016, blijkt dat nog steeds veel zwangere vrouwen te maken hebben met discriminatie op het werk.

Omvangrijk probleem

Uit eerder onderzoek naar deze discriminatie van zwangere vrouwen van het College (voorheen de Commissie Gelijke Behandeling) in 2012 bleek dat ruim 45% van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk. In het onderzoek van 2016 is in die cijfers, schrikbarend genoeg, weinig veranderd. Nog steeds ervaart 43% van de vrouwen die zwangerschap en werk combineren zwangerschapsdiscriminatie op het werk. Hieronder lees je meer over wat zwangerschapsdiscriminatie op het werk precies kan inhouden.

Over zwangerschapsdiscriminatie

Zwangerschapsdiscriminatie is een vrouw nadelig behandelen tijdens haar sollicitatie of tijdens haar werk vanwege haar zwangerschap, jong moederschap of kinderwens. Andere veelvoorkomende vormen van discriminatie van vrouwen op de werkvloer zijn ongelijk loon en weinig doorstroming naar hogere posities.

Uit het onderzoek van het College blijkt bijvoorbeeld het volgende. Volgens de uitkomsten heeft 1 op de 10 vrouwen meegemaakt dat zij expliciet is afgewezen voor een functie wegens hun zwangerschap, moederschap of kinderwens. En 1 op de 5 vrouwen heeft het vermoeden dat ze wegens deze redenen de baan niet hebben gekregen. Twijfel over of er in jouw situatie sprake is van zwangerschapsdiscriminatie op het werk? Lees dan de kenmerken hieronder door, en lees er meer over op de website van het College van de Rechten van de Mens.

Kenmerken zwangerschapsdiscriminatie

De situaties die in de campagne worden geschetst komen veel voor, maar zijn niet altijd even herkenbaar als discriminatie voor de betrokkene. Bijvoorbeeld het kritischer volgen van het functioneren van de medewerkster door de leidinggevende.

Duidelijke voorbeelden van discriminatie zijn onder andere:
•    Contract dat niet verlengd wordt terwijl de baan wel beschikbaar is
•    Geen salarisverhoging door de zwangerschap
•    Niet terug kunnen in eigen functie na de bevalling
•    Verlofdagen als vakantiedagen moeten opnemen

Mocht je ervaringen hebben, dan kan je dus terecht op bovenstaande website. En mocht je je verhaal willen delen: wij, en vele vrouwen met ons, horen het graag! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven