Zwangerschapskalender; je zwangerschap van week 1 tot week 40

Zwangerschapskalender

In deze zwangerschapskalender lees je wat je kan verwachten tijdens je zwangerschap van week tot week. Van de groei van je kindje tot aan de veranderingen in je lichaam, het komt allemaal aan bod. Verder staan we stil bij alles wat er tijdens je zwangerschap geregeld moet worden, privé, maar bijvoorbeeld ook op je werk.

zwangerschapskalender

Zwangerschapskalender in weken of trimesters?

Lees je liever over je zwangerschap in weken, maanden of in trimesters? Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Daarom hebben we een splitsing voor je gemaakt in deze zwangerschapskalender. Direct hieronder vind je de zwangerschapskalender van week tot week met voor iedere week een nieuw uitgebreid artikel. Daaronder lees je meer over het eerste, tweede en derde trimester in je zwangerschap.

Hoeveel weken ben je zwanger?

Weet je niet precies hoeveel weken je zwanger bent en ben je nog niet bij de verloskundige geweest? Je kan je aantal weken zwanger heel eenvoudig berekenen als je de eerste dag van je laatste menstruatie nog weet. Handig want dan kan je toch de zwangerschapskalender doornemen.

Start met de eerste dag van je laatste menstruatie. Daarna tel je het aantal weken en dagen tot ‘vandaag’. Het aantal weken (en dagen) waar je op uitkomt is in principe het aantal weken en dagen dat je zwanger bent.

Zwanger van week tot week, je eerste trimester

Bijzonderder dan dit wordt het niet. Je bent zwanger, of je wilt zwanger worden. Uiteraard wil je dan álles weten over wat je te wachten staat. Wat gebeurt er allemaal met je lichaam als je zwanger bent en hoe komt het dat je bijvoorbeeld misselijk bent tijdens de eerste weken van je zwangerschap. In deze zwangerschapskalender lees je er alles over. Daarnaast vind je in deze zwangerschapskalenderkalender van week tot week alles over het mogelijke verloop van je zwangerschap.

De zwangerschapskalender in trimesters

Normaal gesproken wordt de zwangerschap bekeken van week tot week, maar soms kan het fijn zijn om een globaal overzicht te hebben van je zwangerschap in trimesters. Vandaar ook een zwangerschapskalender in trimesters voor je. Een zwangerschap wordt ingedeeld in 3 trimesters waarvan ieder trimester over 12 tot 14 weken van de zwangerschap gaat.

  • Eerste trimester; week 1 tot en met week 13
  • Tweede trimester; week 14 tot en met week 27
  • Derde trimester; week 28 tot en met week 40

Het eerste trimester van je zwangerschap

Zoals aangegeven loopt het eerste trimester van je zwangerschap van week 1 tot en met week 13, de eerste 3 maanden dus. In dit eerste trimester gebeurt er ontzettend veel met je lichaam. Je bent bewust bezig met zwanger worden, of het is je overkomen. De manier waarop je zwanger wordt, daar hebben we het hier niet over, maar áls je zwanger bent dan vind in het eerste trimester de bevruchting en innesteling plaats. Daarnaast groeit er in een razend tempo een embryo in je buik. Op het einde van je eerste trimester zijn alle belangrijke organen van je baby aanwezig en noemen we je kindje een foetus in plaats van embryo.

Ondanks dat er in je eerste trimester veel gebeurd in de ontwikkeling van je baby zal er nog niet zoveel aan jouw lichaam te zien zijn. Wel kan je uiteraard last hebben van zwangerschapskwalen.

Het tweede trimester van je zwangerschap

Je tweede trimester is aangebroken, dat betekent dat we nu in week 14 tot en met week 27 van de zwangerschapskalender zitten. Het kan zijn dat je lichaam inmiddels ook aan de wereld toont dat je zwanger bent, dat verschilt per moeder en is soms ook afhankelijk van eventuele eerdere kinderen.

In maand 3 tot en met 5 van je zwangerschap groeit jouw kindje gestaag verder en gaan ook zijn zintuigen zich ontwikkelen.

Het tweede trimester is vaak een fijne periode van de zwangerschap. Kijkend naar de zwangerschapskalender gebeurt er natuurlijk heel veel in je buik, maar toch is dit de minst roerige periode voor de mama. De kans op een miskraam is in deze periode kleiner en ook de eventuele zwangerschapskwalen worden minder.

Vaak heb je als moeder energie voor tien en mag de hele wereld weten dat je zwanger bent. Je bent zelfs blij met iedere kilo die erbij komt en je zwangerschapsbuik die in dit tweede trimester flink gaat groeien.

Het derde trimester van je zwangerschap

Wow, je zit in het laatste deel van je zwangerschap! Maand 7 tot en met 9 en week 28 tot en met week 40 van de zwangerschapskalender!

Het laatste trimester van je zwangerschap groei je steeds verder naar de bevalling toe. Het is een tijd van regelen, genieten, meer controle’s en (vaak) nieuwe zwangerschapskwalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan meer last van maagzuur, zwangerschapsdementie en ribbenpijn tijdens je zwangerschap. Bovendien raak je vaak vermoeider in de laatste maanden en groeit je baby meer in gewicht dan in lengte. In dit trimester verzamelt hij of zij namelijk al zijn babyvet.

Mocht je kindje in dit trimester geboren worden dan heeft hij een uitstekende overlevingskans. Zo is mijn eigen kindje bijvoorbeeld geboren toen ik 33 weken zwanger was.

Medische problemen tijdens je zwangerschap

Ook al proberen wij je in deze zwangerschapskalender volledig op de hoogte te houden van alles wat er met jouw lijf en dat van je baby gebeurt… voel je je niet lekker of twijfel je ergens aan? Consulteer dan altijd een arts! Natuurlijk kan je ook online even op de website van Thuisarts kijken, maar een persoonlijk consult blijft belangrijk.

Scroll naar boven