Een zwangerschapsmasker voorkomen, behandelen of verwijderen

Een zwangerschapsmasker voorkomen, behandelen of verwijderen, hoe doe je dat?

Eén van de zwangerschapskwaaltjes die kunnen ontstaan in het tweede en derde kwartaal van je zwangerschap is een zwangerschapsmasker. Wat is het, waardoor komt het en is er iets wat je kunt doen om het te voorkomen? Hier lees je alles over die vervelende bruine vlekken in je gezicht.

wat is een zwangerschapsmasker previes en kan je de bruine vlekken in je gezicht voorkomen, behandelen of verwijderen?

Wat is een zwangerschapsmasker en waardoor ontstaat deze?

Een zwangerschapsmasker wordt ook wel melasma genoemd. Bij een zwangerschapsmasker zullen er bruine vlekken op het gezicht naar voren komen. Meestal zijn deze gesitueerd op het voorhoofd, rondom de ogen, op de kin en bij de jukbeenderen. Sommige vrouwen hebben ook last van deze vlekken in de nek en/of op de armen.

De bruine vlekken ontstaan omdat de hormoonhuishouding verandert. Oestrogeen en progesteron zullen ervoor zorgen dat er meer pigment wordt aangemaakt. En dit pigment is weer verantwoordelijk voor die bruine vlekken.

Pigment zal de huid donker kleuren bij blootstelling aan de zon. Overigens is deze hyperpigmentatie niet schadelijk.

Pigmentatie komt trouwens niet alleen in je gezicht voor tijdens je zwangerschap. Ook je tepels kunnen hierdoor bijvoorbeeld verkleuren.

Kun je een zwangerschapsmasker voorkomen?

Ja en nee, om het even heel kort te houden. Ben je heel gevoelig voor het ontstaan van pigmentvlekken, dan zal je er niet heel veel aan kunnen doen.

Maar ook dan geldt: blijf zoveel mogelijk uit de zon tijdens je zwangerschap. Want uit de zon blijven is de enige manier om zo goed mogelijk een masker te voorkomen. Pigment werkt immers door het zonlicht. Blijf trouwens ook de eerste maanden na de bevalling nog uit de zon!

Natuurlijk hoef je niet angstig binnen te blijven zitten. Maar zorg dat je iets draagt waardoor de zon uit je gezicht blijft, dus een mooie zomerhoed is een goed idee.

En smeer je in met een goed beschermend zonnebrandmiddel. Omdat een hoge factor de beste bescherming biedt is dat wel een goed idee, mits je dan wel voldoende smeert en iedere twee uur opnieuw.

Smeer je minder dan bedoeld is (voor je gezicht zou dit ongeveer een halve theelepel zijn) of minder vaak, dan werkt de crème niet zoals zou moeten en heeft ook een hoge factor niet veel nut meer. Dus smeer (ongeacht welke factor dan ook) met voldoende zonnebrandmiddel en ook iedere twee uur herhalen. (bron: dr-jetskeultee.nl)

Krijgt iedereen een zwangerschapsmasker?

Niet iedereen hoeft last te hebben van deze zwangerschapskwaal. Ongeveer 70% van de vrouwen zullen er mee te maken krijgen. De mate waarin het voorkomt zal ook verschillend zijn.

Een zwangerschapsmasker behandelen of verwijderen

Je kunt een zwangerschapsmasker camoufleren met make-up. Er bestaan weliswaar ook pigmentcrèmes, maar ga dit nooit zomaar opsmeren. Let sowieso op met wat je gebruikt, want er kunnen middelen tussen zitten die schadelijk zijn voor je baby.

Daarbij is het niet eens duidelijk of je met deze crèmes ook werkelijk iets aan het masker kunt doen. Ook zou er lichttherapie mogelijk zijn tijdens de zwangerschap of microdermabrasie.

Dit is een intensieve peeling met een apparaat, waarmee de dode huidcellen worden verwijderd. Zoals gezegd: wees er wel zeker van dat dit geen gevaren oplevert omdat je zwanger bent. Even overleggen met je verloskundige is zeker aan te raden.

Na je zwangerschap zijn er methodes om het masker te verwijderen, mocht deze blijvend zijn. Hier lees je straks meer over.

Het effect van de zon of de zonnebank op een zwangerschapsmasker

Zoals gezegd ontstaat het masker juist door zonlicht, dus zonnen is allesbehalve slim. Het is juist de reden dat een masker ontstaat. Vraag dus je gratis zwangerschapsbox aan en ga die lekker in de schaduw uitpakken!

Wil je de kans op een masker zo klein mogelijk houden, dan is het verstandiger om de zon en dus ook de zonnebank te vermijden.

Je leest adviezen dat je niet te lang en niet te vaak onder de zonnebank moet plaatsnemen en dat je het dan eerst moet uitproberen hoe je huid erop reageert. Je kunt je natuurlijk afvragen of het je dat waard is.

Want die vlekjes die dan al zijn ontstaan had je immers kunnen voorkomen. Overigens kan het oplopen van de temperatuur (onder de zon én de zonnebank) hoog zijn, waardoor je veel vocht verliest en je bloedtoevoer verandert.

Dit is niet fijn voor jezelf, maar kan ook de baby geen goed doen. Het schijnt dat oververhitting zelfs kan leiden tot een miskraam. Verloskundigen zullen dan ook (vaak) de zonnebank afraden.

Is zo’n masker blijvend of gaat deze weg na je zwangerschap?

In principe zal een zwangerschapsmasker weer verdwijnen na de bevalling. Normaal gesproken zou dit ongeveer met een half jaar weg moeten zijn. In de meeste gevallen hoef je dan ook niet bang te zijn dat je er iets aan overhoudt. Er zijn echter uitzonderingen. Een dermatoloog kan je helpen in die gevallen.

Wat doe je als een zwangerschapsmasker niet weggaat

Heb jij de pech dat het masker niet verdwijnt? Je kunt je er gewoon bij neerleggen, natuurlijk. Maar als je er toch iets aan doen wilt, dan kan je kiezen voor een lasertherapie.

Er zijn peelings die speciaal hiervoor dienen en er is een OP- of IPL-behandeling mogelijk. Je moet hier wel even serieus naar kijken en je goed laten adviseren door een arts.

Er kunnen namelijk vlekken tussen zitten die kankercellen bevatten. Zijn deze kwaadaardig dan kan door een behandeling juist het groeiproces geactiveerd worden. Zo zal er dan dus eerder huidkanker ontstaan. Ook zijn er vrouwen waarvan de vlekken niet weggingen, maar juist donkerder werden door de behandeling!

Wanneer behandelen

Heb je toch besloten om wel een behandeling te ondergaan? Besef dan wel dat de vlekken bij een volgende zwangerschap weer terug kunnen komen en vaak zijn de vlekken dan nog donkerder. Misschien is wachten tot het gezin compleet is dus wel zo slim.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven