Als je zwanger bent, zeker in de laatste maanden, merk je dat een comfortabele houding vinden om te rusten steeds moeilijker wordt. Waarom lig je bijvoorbeeld niet meer lekker op je rug? Dat leer je onder andere met zwangerschapsyoga.
In het tweede trimester stijgt je bloedvolume aanzienlijk. Tezamen met het gewicht van de baby en de groter wordende baarmoeder, kan teveel druk ontstaan op de onderste holle ader (de vena cava) die langs de wervelkolom loopt. Deze brengt het bloed vanuit de benen weer terug naar het hart. Als je als zwangere op je rug ligt, kan de druk deze ader dus wat vernauwen en zo de stroom van het bloed wat compromitteren. Dit kan duizeligheid, doofheid in de benen en een gevoel van flauwte veroorzaken. Als dit gebeurt, ga dan op je zij liggen, dan voel je je snel weer beter! Je hoort ook wel eens zeggen dat het dan het beste is om op je linkerzij te gaan liggen. Dat klopt, omdat de vena cava aan de rechterkant van de wervelkolom loopt.
Maar ook op je zij kan het soms niet lekker lukken om te ontspannen. Pak er dan wat ‘props’ bij om het jezelf echt gemakkelijk te maken. Kussens, opgerolde of opgevouwen dekens, alles kan helpen om het jezelf écht makkelijk te maken.
Zwangerschapsyoga en 5 tips voor kussengebruik
Hoofdkussen
Uiteraard is een kussen onder je hoofd lekker. Zorg ervoor dat deze maakt dat je hoofd in het verlengde van je wervelkolom ligt. Dat is altijd goed, niet alleen als je zwanger bent. Zo zorg je voor ontspannen nek en schouders.
Kussen voor de borst
Laat daar je bovenste arm op rusten, zodat je de schouders nog meer kunt ontspannen.
Kussen tussen de knieën / kussen onder het bovenste been
Als je op je zij ligt en je beide knieën zijn op elkaar, dan kan er compressie ontstaan in het heupgewricht en daarmee in het bekken.
Kies één van deze opties:
- Een kussen tussen de knieën als beide benen zijn gebogen
- Een kussen onder het bovenste onderbeen als alleen die gebogen is, en het onderste been gestrekt in het verlengde van de wervelkolom ligt (zorg ervoor dat het kussen het gehele onderbeen en de voet ondersteunt). Zo hou je het bekkengebied ‘recht’ en ontspannen.
Kussen tegen je rug
Soms is het prettig nog een of meerdere kussens tegen je rug aan te leggen, zodat je je aan alle kanten ‘gekoesterd’ en veilig voelt.
Kussen onder je buik
Als je buik ‘hangt’, is het vaak prettig nog een klein kussentje onder je buik te plaatsen, zodat je ook je buik kunt ontspannen.
Zet eventueel een fijn en rustig muziekje aan – lekker wegdromen! Een soort van zwangerschapsyoga thuis 😉 .
Vertel eens, kon jij nog lekker liggen op het einde van je zwangerschap, en hoe lag je dan?
Heb je trouwens last van ribbenpijn gedurende je zwangerschap dan vind je in dit blog goede tips!
Annet Koenders is eigenaresse van Yoga Studio Nieuwegein en bedenker en maker van de online training Bevallingsyoga. Een 4-weeks online trainingsprogramma om je op een praktische manier gedegen voor te bereiden op de komende bevalling. Zodat je vol vertrouwen je bevalling tegemoet ziet. Neem voor meer vragen contact met haar op!
Pingback: Ribbenpijn bij zwangerschap, 8 tips om daar mee om te gaan.