Wel of geen zwart toilet kiezen? Mijn overwegingen…

Wel of geen zwart toilet in onze wc ruimte? Ik heb er tijden over lopen dubben en uiteindelijk besloten om ’toch maar’ voor de witte variant te gaan. En ik heb daar zo mijn redenen voor die ik graag met je deel.

Twijfel jij nog of dat je voor een zwart toilet of voor een witte wc pot zal gaan? Neem dan in ieder geval even mijn overwegingen in je op. Kan je daarna voor jezelf ook de juiste keuze maken.

zwart toilet of een wit toilet, wat zijn de voordelen en de nadelen

De voordelen en nadelen van een zwart toilet, waar kies je voor?

De verbouwingen in ons huis hebben ook de kleinste ruimte in het huis bereikt. We zijn bezig met de verbouwing in ons toilet en ik zeg in het bijzonder ‘zijn bezig’ omdat het toilet eigenlijk al maanden wacht op de afwerking. De muren zijn gedaan, de nieuwe pvc vloer ligt er en het toilet hangt inmiddels ook.

Voordat we starten met het verbouwen van het toilet heb ik er lang over nagedacht om een zwart toilet te nemen en allerlei voorbeelden bekeken.

Persoonlijk vind ik een zwart toilet in de wc of in de badkamer echt prachtig staan. Super chique en weer eens wat anders. Ik heb er overigens wel aan moeten wennen hoor.

In eerste instantie vond ik een zwart toilet juist níet mooi. Toch werd ik naarmate ik meer foto’s van wc’s met een zwart toilet erin zag steeds meer verliefd op dit nieuwe fenomeen. Frank was er ook helemaal voor in en was dan ook overtuigd van het feit dat er een zwart toilet ging komen.

En toch heb ik uiteindelijk besloten om voor een wit toilet te gaan. Daar heb ik overigens maar één hele goede reden voor die ik je natuurlijk vertel, maar nu nog even niet. Eerst maar even verder lezen 😉 .

De voordelen van een zwart toilet in je wc of badkamer

  • Een toilet in mat zwart heeft een industriële look en past helemaal binnen de laatste trends
  • Zeker in een ‘donkere’ wc ruimte staat een zwart toilet heel chique
  • Dat was het wel, er zijn eigenlijk niet meer voordelen aan een zwart toilet dan bovenstaande én het feit dat je de poepvlekken minder goed ziet. Maar ze ziiten er wél natuurlijk 😉

Nadelen zwart toilet

Nadelen voor een zwart toilet zijn er overigens des te meer. De meningen zijn trouwens ook enorm verdeeld. Je hebt liefhebbers van de zwarte variant die eigenlijk geen nadelen kunnen noemen omdat ze er zo weg van zijn.

Maar er zijn ook meer dan voldoende mensen die aangeven dat ze nóóit meer voor een zwarte ‘pispot’ zouden kiezen. Waarom niet? Nou, hieronder vind je de nadelen van een zwart toilet:

  • Op zwart zie je (bijna) alles. Ieder stofje zie je liggen, dus ook op je zwarte toilet zal dat het geval zijn. Hou je van poetsen? Dan maak je je toilet gewoon iedere dag even schoon en valt dit nadeel wellicht niet meer op.
  • Kalkaanslag is in een zwarte wc (uiteraard) veel beter zichtbaar dan in een wit toilet. Heb je géén waterontharder? Dan is dit een van de grootste nadelen van een zwart toilet en is deze kleur ook echt af te raden. De kans bestaat dat je iedere dag je toilet van de kalkvlekken moet ontdoen. Heb je wél een waterontharder dan kan je ook dit nadeel wellicht wegstrepen van het lijstje.
  • Een zwart toilet met chloor schoonmaken is geen optie. De chloor laat een witte waas achter in je toilet waardoor deze er niet meer zo fantastisch uitziet als je zou willen. Alleen toilet tapes gebruiken dus.

Mijn enige reden om niet voor een zwarte wc te kiezen

Aangezien wij wél een waterontharder in huis hebben is dat geen reden om een zwart toilet te laten staan. Ik heb echter een andere reden waardoor ik toch voor de witte wc heb gekozen en die is heel simpel. Een beetje banaal misschien, maar toch heel simpel.

Ik wil weten hoe mijn ontlasting er uit ziet 😉 . Want even tussen jou en mij gezegd… jij controleert toch ook hoe je drol eruit ziet? Voor mij is dat een van de graadmeters voor mijn gezondheid.

Klinkt stom misschien, maar ik controleer altijd, haha. En in een wit toilet kan die controle heel goed plaatsvinden maar in een zwart toilet helemaal niet. Je ziet he-le-maal- niets. Niet welke kleur je urine heeft, maar ook niet of je ontlasting anders gekleurd is. En zelfs de structuur van je ontlasting is lastiger te zien in een zwart toilet.

En het is nou niet zo dat ik graag 5 minuten staar naar wat ik in de pot gedropt heb om zeker te weten of alles in orde is. Nee, liever even een korte check en dan gelijk doorspoelen toch?

Dit is voor mij dus de doorslaggevende reden geweest. Niet de kalk, niet de vlekken, maar mijn gezondheid. Ik wil gewoon weten hoe het zit. That’s all.

Nu ben ik benieuwd, zou dit voor jou ook de reden kunnen zijn om toch niet voor een zwart toilet te kiezen?

zwart tiolet, voordelen en nadelen van een zwarte wc

Een wit toilet dus in onze wc beneden

Goed, we hebben dus voor een wit toilet gekozen beneden. Wellicht dat ik ooit boven nog kies voor een zwarte wc, maar dat zien we bij die verbouwing dan wel weer. Nu hebben we natuurlijk in het toilet nog veel meer verbouwd dan er alleen een nieuwe wc in gezet.

Zo heb ik ook de muren zwart geschilderd in het toilet, met dezelfde betonlook verf als we ook de muur in de woonkamer hebben gedaan.

We hebben de witte tegels die er zaten er trouwens niet uitgehaald op advies van onze stucadoor. Die voorzag een hoop ellende bij het slopen van de tegels en heeft er uiteindelijk dus overheen gestucd.

Verder heb ik één muur in het toilet voorzien van tof fotobehang, maar omdat daar nog een nieuwe waskom tegenaan moet en een paar mooie houten planken laat ik die nog even niet zien. To be continued!

Oh ja, er komt trouwens ook nog een gave nieuwe toiletdeur in én uiteraard mooie raambekleding, maar ook die laat nog even op zich wachten. Straks zijn we ruim vijf maanden verder voordat het toilet helemaal af is, haha.

Maargoed, de nieuwe (witte!) wc zit er in ieder geval in.

Voordelen en nadelen van zwart toilet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven