Toch weer gekozen voor zwarte jaloezieën in de woonkamer: wat doet dat met het licht?

We hebben de knoop doorgehakt. Uiteindelijk hebben we toch weer gekozen voor zwarte houten jaloezieën in de woonkamer, de keuken, de hal en de bijkeuken. In het toilet komt ook nog een zwarte jaloezie, maar we moeten eerst het toilet nog verbouwen. Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van zwarte jaloezieën en hoe kan je ze het beste schoonmaken?

Zo heeft straks de hele voorgevel van ons huis dezelfde mooie strakke uitstraling, behalve dan de ronde puien. Ik neem je graag even mee in ons keuzeproces. Want tjonge, jonge, we hebben nogal wat keuzestress gehad met betrekking tot alle overwegingen.

Zwarte jaloezieën in huis, wel of niet doen?

Ik weet niet of jij regelmatig ervaringen van anderen leest als het gaat over (bijvoorbeeld) de keuze van raambekleding? Ik wel.

Zeker als het over zwarte jaloezieën gaat omdat de meningen daar zo over verdeeld zijn. Ik heb nogal wat afgelezen op Facebook en op internet.

De een roept ‘moet je nooit doen, je ziet er alles op’. De ander roept ‘het is prachtig, ik zou niet anders meer willen’.

En een derde weet dan nog te melden dat zwarte jaloezieën de ruimte veel te donker maken en ga zo maar door. Je weet door al die verschillende meningen eigenlijk niet meer welke keuze je nu moet maken.

En de aanschaf van zwarte jaloezieën in je woonkamer en keuken is geen kattenpis natuurlijk. Als je daar later spijt van hebt dan is dat wel heel erg zonde van de investering.

We hebben alle meningen van derden dan ook goed overwogen en uiteindelijk tóch besloten om te kiezen voor houten jaloezieën in de kleur zwart. Hieronder lees je waarom én vertel ik je onze ervaringen.

Waarom we tóch hebben besloten voor houten jaloezieën in de kleur zwart

Doorslag gaf het feit dat ik het gewoon enorm chique vind staan. Daarnaast willen we heel graag onze ramen op een eenvoudige manier afsluiten als het donker wordt.

We wonen buitenaf en als het hier donker is dan is het écht donker. Dat betekent ook dat mensen die langs komen heel makkelijk binnen kunnen kijken. Zeker met de grote ramen.

Dat vind ik op zich niet erg, maar als ik in de relax stand aan het bankhangen ben later in de avond dan hoef ik geen pottenkijkers.

zwarte jaloezieën in de woonkamer, de voordeln en nadelen

Wordt je woonkamer donkerder door zwarte jaloezieën?

Het meest spannend vind ik de hoeveelheid licht die je tegenhoudt als je kiest voor zwarte jaloezieën. Dat is één van de nadelen die genoemd wordt met betrekking tot zwarte houten jaloezieën in huis. Maar daar kun je wat aan doen!

Ik hou enorm van veel licht in huis. Vandaar ook dat ik graag muren sloop in mijn huis en ruimtes open en groter maak, haha.

Maar zwarte houten jaloezieën geven ‘in principe’ je woonkamer een donkerdere uitstraling. Dat is een terecht genoemd nadeel.

Dat komt in eerste instantie omdat ze zwart zijn natuurlijk, maar daarnaast is het ook zo dat jaloezieën voor je raam nu eenmaal het licht tegenhouden over de gehele breedte.

Daar waar de jaloezie zit in ieder geval wel. Maar daar hebben we wat op gevonden. Bij Veneta.com hebben ze namelijk extra brede jaloezieën waardoor de afstand van jaloezie tot jaloezie groter is. Met deze jaloezieën in een breedte van 63 mm komt er meer licht tussendoor.

Dat, samen met het feit dat we aardig wat ramen hebben (voor- achter én aan de zijkant van de woonkamer) maakt dat we uiteindelijk de stap toch hebben durven nemen.

Daarnaast hebben we onze woonkamer met een donkere plavuizen vloer en bruin schrootjesplafond verbouwd. Het resultaat? Een woonkamer met wit plafond, witte muren én een prachtig grijze pvc vloer. Ook dat zorgt voor veel in het licht in huis.

Heb je in jullie huis niet zoveel ramen maar zou je toch heel graag houten jaloezieën in huis willen?

Dan kan je ook witte jaloezieën kiezen, dat zie je tegenwoordig ook steeds vaker. Ook de witte jaloezieën houden natuurlijk op dezelfde manier het licht tegen.

Maar omdat ze wit zijn weerkaatsen ze van nature al meer licht de kamer in dan de zwarte variant.

Zwarte jaloezieën, hoe maak je ze het beste schoon?

Natuurlijk zie je stof op zwarte jaloezieën liggen, dat heb je bij zwart nu eenmaal sneller dan bij een andere kleur. Maar voor mij is dit geen reden om dan maar niet voor zwarte jaloezieën te kiezen.

Er is namelijk een hele goede methode om zwarte jaloezieën schoon te maken. Sinds kort hebben we de Swiffer Duster in huis, speciaal voor het schoonmaken van de jaloezieën.

Wat een verademing is dat zeg! Je schudt de duster even uit, plaatst hem op het handvat en binnen no-time stof je alle jaloezieën stuk voor stuk af.

Alleen maar lichtjes er overheen gaan is al voldoende om het stof op te nemen. Je veegt het stof daarnaast niet naar beneden, maar het blijft op de Duster zitten. Is het doekje verzadigd? Even een navulling erop en je kan weer verder. Zijn de jaloezieën te vies? Dan adviseer ik eerst deze schoonmaakdoeken.

Binnen 15 minuten heb ik al onze jaloezieën schoongemaakt, en dat zijn er heel wat. Terwijl we een hond en drie katten in huis hebben die best het nodige aan vuil en stof meebrengen.

Laat dit bezwaar je dus nooit tegenhouden als je -net als ik- zo’n fan bent van de uitstraling van zwarte jaloezieën. Het is een klein nadeel dat door deze manier van schoonmaken niet meer opweegt tegen het gebruik van de jaloezieën én de looks ervan.

zwarte jaloezieën van buitenaf gezien
zwarte jaloezieën in woonkamer

Nog even in het kort de voordelen en nadelen van zwarte jaloezieën in huis

Voordelen

  • Je houdt heel eenvoudig de inkijk uit je kamer
  • Ook als ze niet dicht zijn kijkt niet iedereen zo naar binnen; maar zelf kan je wel naar buiten kijken
  • Super eenvoudig zelf te monteren
  • Prachtige chique uitstraling
  • Schoonmaken is een eitje met mijn tip van hierboven!

Nadelen zwarte jaloezieën in huis

  • De zwarte jaloezieën lijken stof aan te trekken, je ziet er dus veel op en moet ze wekelijks schoonmaken
  • Zwart maakt in principe donker, maar door te kiezen voor extra brede jaloezieën los je dit weer deels op

Als je overigens de titel van dit blog goed gelezen hebt dan zie je dat we wéér voor zwarte jaloezieën kiezen.

In ons oude huis hadden we deze ook, maar dan van bamboe. Op zich heel mooi, maar qua schoonmaken lang niet zo praktisch als de houten variant die we nu hebben.

Deze is namelijk een stuk gladder waardoor het stof niet blijft ‘haken’. Bamboe zou ik dan ook zelf niet snel adviseren.

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen overtuigen. De nadelen die over zwarte jaloezieën genoemd worden zijn écht overkoombaar.

Ik weet als geen ander hoe het verlangen naar deze prachtige jaloezieën terug kan blijven komen. Dus als dat het enige is dat je tegenhoudt dan zou ik toch de gok wagen. Succes met je keuze in ieder geval, en mocht je nog wat kleurstalen of advies willen?

Neem dan zeker contact op met Veneta.com. Hun adviseur is bij ons thuis geweest en heeft ons fantastisch geholpen.

4 gedachten over “Toch weer gekozen voor zwarte jaloezieën in de woonkamer: wat doet dat met het licht?”

  1. Interessant artikel over houten jaloezieën. Als het mogelijk is om te vermelden dat elektrisch maken meer comfort biedt.

  2. Ik ben erg benieuwd of zwarte jaloezieën ook verwarmen bij zonlicht? Lijkt mij als zoncollector door de open constructie een betere optie om warmte af te geven itt een gesloten gordijn. mvg Erik

  3. Ik twijfel zo tussen zwarte houten jaloezieën en zwarte bamboe jaloezieën. En dan gaat het mij vooral om het stof.
    De ene zegt nl dat je stof minder goed ziet op bamboe en het minder statisch is dus minder stof aantrekt dan houten. Maar de ander zegt dat bamboe weer moeilijk af te stoffen is. Wat is jouw ervaring nu na een half jaar? Ben je nog steeds van mening dat in dit geval, qua stof dus, houten jaloezieen fijner zijn?

    1. Hoi Willemijn, zeker weten! Ik vind de gewone houten jaloeziën echt stukken fijner dan de bamboe variant. En ja… stof zie je eerder op zwart, maar het schoonmaken is gewoon goed te doen. Je moet je er alleen bij neerleggen dat het moet gebeuren 😉 . En aangezien ik geen poets ben kan je van me aannemen dat het echt goed te doen is. Die swiffer duster is wel echt onmisbaar vind ik en we zijn erg blij met de jaloezieën van Veneta.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven