Zwembad in de tuin; opblaasbaar zwembad of toch ’n frame zwembad?

Nederland, waterland. Dat ons lage landje de zee altijd heeft moeten vrezen, heeft een voordeel: bijna iedereen in Nederland kan zwemmen. En in plaats van bang te zijn voor het water, geniet de gemiddelde Nederlander er anno 2016 juist heel erg van. Vooral de kleine Nederlander 😉 . Het is dan ook een ‘natte droom’ voor velen: je eigen zwembad in de tuin. Gelukkig hoef je daar tegenwoordig niet voor aan het graven te gaan, want er zijn genoeg andere opties. Alhoewel een écht zwembad in de tuin natuurlijk wel heel gaaf is. Wij hebben al van alles geprobeerd, van opblaasbaar bad tot aan een frame zwembad in de tuin, ik zet de voor- en nadelen voor je op een rij.

Alles uit je zomer halen: een zwembad in de tuin

Zijn jouw kids tijdens vakanties niet bij het hotelzwembad weg te slaan? Dat herken ik. Onze kinderen krijgen ook geen genoeg van water. Ook als je zelf een echte waterrat bent, of volgend jaar meer uit je staycation wilt halen, is een zwembad in de tuin een prima alternatief! Met water in de buurt hoef je helemaal niet weg toch? Momenteel is het rustig aan het front als het gaat over gepraat over zwembaden en popt zo nu en dan juist het woord ‘jacuzzi’ op. Maar ik weet nu al dat zoon en dochterlief het zwembad in de tuin ter discussie brengen zodra de krokusjes boven de grond uit komen. Wij twijfelen namelijk altijd over een zwembad opzetten of écht in laten graven.

zwembad in de tuin

Vandaar ook dat ik het nu een mooi moment vind om me hier eens op mijn gemak in te verdiepen. En uiteraard deel ik mijn bevindingen met jullie, dan kunnen jullie daar ook je voordeel mee doen!  Ik heb de voor- en nadelen van een opblaasbaar zwembad en een frame zwembad nog eens goed naast elkaar gezet zodat we (en jullie ook) de juiste beslissing kunnen maken.

Een opblaasbaar zwembad in de tuin

Als je kinderen hebt, heb je er ongetwijfeld eentje (gehad): een opblaasbaar zwembad. Al sinds 1940 blazen ouders badjes op om hun kinderen er lekker in te laten badderen en af te laten koelen. Echt zwemmen kan je het niet noemen, maar een opblaasbaar zwembad levert gegarandeerd verkoeling én plezier in het voor jaar en de zomerdagen.

Voordelen opblaasbaar zwembad

  • Makkelijk op te zetten

Een opblaasbaar zwembad is makkelijk te installeren, en net zo gemakkelijk weer af te breken. Ideaal dus voor wispelturige zomers én wispelturige kids. Een badje van 200 cm doorsnee kan je eenvoudig in je eentje opzetten bijvoorbeeld.

  • Relatief goedkoop

Een opblaasbaar zwembad in de tuin is relatief goedkoop. Gaat je bad stuk (zie nadelen), dan hoef je in ieder geval niet wakker te liggen over de kosten van het nieuwe zwembad in de tuin. Uiteraard heb je opblaasbare zwembaden ook weer tegen een hogere prijs, dat zijn dan de kwalitatief betere zwembaden.

  • Weinig onderhoud

Een opblaasbaar zwembadje behoeft over het algemeen weinig onderhoud. Zeker als ze niet al te groot zijn. Water erin en je kan aan de slag! Water eruit, even met een schone doek erover en je kan hem weer opbergen!

  • Past (bijna) overal

Een opblaasbaar zwembad past over het algemeen in ieder tuin, omdat je ze in allerlei afmetingen kan vinden.

  • Sneller warm

Dit geldt uiteraard alleen voor de kleinere opblaasbare zwembaden

Nadelen opblaasbaar zwembad

  • Levensduur

Een opblaasbaar zwembad gaat vaak niet al te lang mee. Door de zon kan het bad na verloop van tijd gaan inzakken en zijn vorm verliezen. Bovendien is de met lucht gevulde rand cruciaal en zo’n heerlijk item waar kinderen het liefst overheen buitelen. Dingen die lek kunnen gaan in combinatie met spelende kids: dat is risky 😉 .

  • Overzicht

Bij de hogere opblaaszwembaden in je tuin heb je geen overzicht over het water (vanuit je stoel), het is dus lastiger om je kind in de gaten te houden.

  • Vernielt je gazon

Een opblaasbaar zwembad is zo handig omdat je hem snel opzet uiteraard. Daarnaast zet je hem neer waar je wilt. De kans is echter groot dat je hem in het gras neerzet… en dan heb je dan een paar dagen al een kale plek te pakken die weer even de tijd nodig heeft om te herstellen.

frame zwembad in je tuin

Een frame zwembad in de tuin

Ben je op zoek naar een zwembad met een íets langere levensduur dan één Hollandse zomer, dan is een frame zwembad misschien wat voor je. Ook voor dit type zwembad zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Wij hebben afgelopen jaar genoten van zo’n zwembad, vooral ook omdat we Lotte’s verjaardag zo leuk hebben kunnen vieren!

Lees ook: Verjaardagsfeestje thuis vieren? Mad Science slaat in als een bom!

Voordelen frame zwembad

  • Vaak groter

Een frame zwembad is vaak relatief groot, waardoor je meer het idee van zwemmen krijgt in plaats van badderen.

  • Gaat langer mee

Dit type zwembad gaat vaak een aantal jaar langer mee dan een opblaasbaar zwembad. Het is ook steviger en duurzamer.

  • Eenmaal vullen, daarna schoonhouden

Je hoeft het bad maar een keer te vullen, en kan het water schoon houden door middel van een pomp en tabletten, een aanrader dus voor de milieubewuste zwemmer, maar tevens een nadeel… lees daar verder.

Nadelen frame zwembad

  • Opzetten zwembad

Het opbouwen van een frame zwembad kost iets meer tijd dan het opzetten van een opblaasbaar zwembad. Daarnaast is het lastiger om dit in je eentje te doen. Je zal het dus niet zo snel afbreken, om het na de smeekbedes van je kids de volgende dag weer op te zetten.

  • Op gazon kan, maar liever op vlakke ondergrond

Op het gazon kan, maar het is verstandig om onder het zwembad een vlakke ondergrond te hebben. Zoals gezegd gaat in een frame zwembad erg veel water en daarom moet de bodem stevig zijn, daarom hebben wij deze zelf afgelopen jaar op een vlonder geplaatst.

  • Hogere waterrekening

Om het milieu of de waterrekening zullen je kids zich niet zo druk maken, maar een bad met hoge randen, dat niet lek gaat en waar onbezorgd in geplonsd kan worden, kunnen ze ongetwijfeld waarderen. Het duurt uiteraard even voor een frame zwembad goed gevuld is.

  • Meer onderhoud

Een frame zwembad behoeft duidelijk meer onderhoud. Het water erin is niet zo’n probleem, maar dat doe je maar 1, hooguit 2 keer in de zomer. Verder moet je het water dus onderhouden door bijvoorbeeld chloortabletten toe te voegen en ook de zuurgraad moet gecheckt en indien nodig aangevuld worden.

  • Water verwarmen duurt lang

Gezien de grote hoeveelheid water in een frame zwembad moet je ervan uitgaan dat het langer duurt voordat dit zwembad een beetje een aangename temperatuur heeft. In de warme zomerdagen geen probleem, want dan is afkoelen juist de bedoeling. Maar is het nog maar net warm, dan kan je van een koude kermis thuis komen 😉 . Verwarmen met bijvoorbeeld verwarmingsmatjes en dergelijke is uiteraard altijd een optie.

Lees ook: Niet op vakantie? 7 tips voor een top zomer voor je kinderen

Pick a pool and play

Zoals gezegd hebben wij de opblaasbare zwembadjes gehad, en ook een frame zwembad van 4.00 doorsnee hebben wij nu in ons tuinhuis staan. Voor de aankomende zomer twijfel ik wat we willen gaan doen. Toch wederom het frame zwembad in de tuin opzetten, of gaan we dit jaar voor iets definitievers? Ik zie me al helemaal zitten! De kinderen in het water en ik lekker met een boekje in een heerlijke loungeset erbij!

Welk bad past het beste bij jullie leefstijl (en tuin 😉 ) ? Denk voor je je keuze maakt goed na over wat je wilt. Hoeveel ruimte heb je, en hoe lang wil je dat het nieuwe zwembad in de tuin mee gaat? Wil je het makkelijk kunnen opruimen, of mag het de hele zomer blijven staan?

Goed om hier vooraf een ei over te leggen en er samen eens voor te gaan zitten. Daar heb je nog een paar koude maanden de tijd voor 😉 . Wat je in ieder geval NIET moet doen is wachten totdat het weer warm weer wordt… daar hebben wij ons de afgelopen jaren sterk in vergist! Zodra we een paar warme dagen hebben in Nederland zijn alle zwembaden -opblaasbaar en frame- ineens volledig uitverkocht. Niet alleen offline in de winkels, maar ook online! En dan baal je pas echt.

Wij zouden zeggen: pick a pool and play! Tenminste, als de krokusjes komen dan 😉

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

 

4 gedachten over “Zwembad in de tuin; opblaasbaar zwembad of toch ’n frame zwembad?”

  1. Leuk artikel! en met je slot heb je helemaal gelijk. Want als het zo warm is wil natuurlijk heel Nederland een zwembad. Maar gelukkig heb je toch nog een zwembad kunnen opzetten. Mijn voorkeur gaat altijd naar opzet i.v.m. de levensduur. Want onderhoud heb je ook bij een opblaaszwembad

  2. Zelf heb ik deze zomer ook een opzetzwembad neer geplant op ons gazon, we hebben uiteindelijk gekozen voor een frame zwembad. Hier kunnen de kinderen toch wat beter van genieten en ook vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen om te komen zwemmen! Duidelijk artikel met de voor- en nadelen ervan!

  3. Leuk artikel! Ik heb zelf ook twee waterratten rondhuppelen. Ze worden er altijd zo blij van als het weer tijd is voor het opzetten van een zwembadje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven