Zwemles; vanaf welke leeftijd begin je hiermee?

Nederland wordt al eeuwen een waterland genoemd. Des te belangrijker om je kindje op tijd op zwemles te doen, maar vanaf welke leeftijd begin je hier eigenlijk mee?

Motorisch gezien is ABC-zwemles geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. Nu denk je wellicht: “Dan pas?” Je houdt je hart vast voor het volgende uitstapje of jullie volgende vakantie. Want wat als je even niet oplet en je kleine hartendief in het water valt?

Vrees niet, de oplossing is nabij, oko al begint een zwemles pas vanaf 4 jarige leeftijd! Je kunt je zoon of dochter namelijk al veel eerder kennis laten maken met het water, ook als hij of zij de zwemslagen motorisch gezien nog niet goed kan leren. Met alle voordelen van dien!

zwemles vanaf welke leeftijd beginnen

Zwemles, vanaf welke leeftijd mag je starten en wat kan je daarvoor doen?

Goed. Officieel is de zwemles (ABC) dus vanaf de leeftijd van 4 jaar.

Maar tot de leeftijd van 4 jaar kun je je kindje en jezelf ook inschrijven voor andere soorten zwemles, zoals bijvoorbeeld ouder- en kindzwemmen. Dit zal jullie allemaal een veiliger gevoel geven én je maakt je kindje alvast watervrij. Ook belangrijk!

In dit artikel informeer ik je over allerlei zwemlesmogelijkheden in verschillende leeftijdsfases van baby tot schoolkind.

Babyzwemmen vanaf de leeftdij van 3 maanden

Je kunt je al opgeven voor babyzwemmen vanaf dat je kleintje 3 maanden oud is. Veilig samen met papa of mama leert je baby wennen aan water door onder meer te drijven in het water, even onder water te gaan en veel plezier te maken met papa of mama en de rest van de groep.

Dit zorgt voor een hechtere band tussen ouder en kind en meer zelfvertrouwen.

Als jullie wekelijks gaan babyzwemmen, maakt het deel uit van jullie routine. Je baby zal zich steeds veiliger voelen in het water en zal instinctief bepaalde bewegingen maken. Dit stimuleert de algehele ontwikkeling.

Je zult zien dat je kleintje zich op termijn meer bewust wordt van zijn of haar omgeving. Ook worden verschillende soorten bewegingen logischer, ontwikkelt je kleintje een beter evenwicht, minder angst, meer rust en ontspanning en dus meer balans.

Het resultaat? Zelfverzekerde baby’s en dreumesen met een verbeterde motoriek.

Precies wat je kleintje nodig heeft ter voorbereiding op peuterzwemmen en vervolgens ABC-zwemles.

Peuterzwemmen vanaf de leeftijd van 2 jaar

Als vervolg op het babyzwemmen kunnen kinderen met de leeftijd van 2 tot 4 jaar beginnen met een zwemles als peuterzwemmen.

Peuterzwemmen valt, net als babyzwemmen, onder ouder- en kindzwemmen. Papa of mama mag dus gezellig mee.

Aangepast aan de leeftijd stimuleert de zwemdocent de peuters om nog meer aan verschillende bewegingen en oefeningen in het water te wennen.

Wanneer de peuters zich deze bewegingen en oefeningen eigen hebben gemaakt en geen angst meer hebben, zijn ze “watervrij”. En dat is de beste basis om te beginnen met ABC-zwemles! Deze kinderen hebben dan namelijk een voorsprong op kinderen die nog niet watervrij zijn.

Kortom, peuterzwemmen is een dikke aanrader ter voorbereiding op het echte werk! En heb je hiervoor niet aan babyzwemmen gedaan met je kleintje? Geen probleem, je kunt zo instromen.

Peutersurvivalzwemmen zonder ouders het water in

Ben je van mening dat jouw kind beter presteert zonder jouw aanwezigheid tijdens de zwemles? Kies dan voor peutersurvivalzwemmen! Dit heeft niets te maken met de vraag vanaf welke leeftijd je kind op zwemles mag.

De bewegingen en oefeningen bij peutersurvivalzwemmen komen overeen met peuterzwemmen, enkel ga je als ouder tijdens deze lessen niet mee het water in.

Jij kent je eigen kind het beste. Denk je dat hij of zij hier aan toe is en dit aandurft? Dan is dat zeker een aanrader.

De zelfstandigheid en de zelfredzaamheid van de peuters wordt dan namelijk alleen nog maar meer gestimuleerd. Bovendien wordt je kleine stuiterbal niet meer afgeleid door jou, wat zijn of haar focus ten goede komt.

Wanneer je kind peutersurvivalzwemmen tot een goed einde weet te brengen, is hij of zij helemaal klaar voor de ABC-zwemlessen!

zwemdiploma halen vanaf welke leeftijd

Vanaf welke leeftijd beginnen met ABC zwemles

Hoera! Je kind is vier jaar. Vanaf deze leeftijd kan je kindje beginnen met ABC zwemles. Schrijf je kindje vooral snel na zijn of haar vierde verjaardag in. Veel zwemscholen hebben namelijk een wachtlijst, dus de kans is groot dat je niet direct kan beginnen na inschrijving.

De wachttijd verschilt uiteraard per zwemschool, maar gemiddeld kun je wel rekenen op een wachttijd van 6 maanden voordat je kindje aan de zwemles kan beginnen, ook al is hij of zij al vier.

Lees je in over de verschillende zwemlessen al voor de leeftijd van vier jaar oud

Voordat je je kleuter inschrijft voor zwemles, raad ik je aan om voorwerk te doen. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om je A, B en C diploma te halen.

Zo hanteert de ene zwemschool een volledig “Zwem-ABC” pakket, vaak met een vaste pakketprijs die je betaalt en kun je bij de andere zwemschool de diploma’s los behalen en per maand betalen.

Weer een andere zwemschool biedt het zwemmen voor het A-diploma los aan en hanteert daarna een BC-pakket. Onderzoek daarom goed wat de zwemscholen in jouw omgeving aanbieden en kies voor hetgeen wat het beste bij jullie persoonlijke situatie past.

Naast de financiële manier van het afnemen van ABC-zwemlessen, is het ook zaak om na te gaan welke zwemmethode het beste bij jouw kind past.

Elk kind is uniek, dus het kan best zijn dat jouw kind een andere aanpak nodig heeft dan zijn of haar nichtje of neefje. Ongeacht welke leeftijd je kind heeft als hij gaat beginnen aan de zwemles.

Welke aanpak zal voor jouw kind het beste werken? Hieronder ga ik verder in op de 3 tegenwoordig meest bekende zwemmethodes.

Drie meest bekende zwemmethodes voor zwemles vanaf vier jaar oud

Easy Swim methode

Heb je het idee dat jouw kind (bijna) helemaal watervrij is? Klaar voor het echte werk? Dan past de EasySwim methode wellicht wel bij jouw kleine durfal!

Hierbij beginnen de kinderen vanaf de eerste les al in het diepe water met behulp van drijfpakjes. Het diepe water dwingt de kinderen als het ware meer te bewegen en stimuleert de zelfredzaamheid. Ideaal voor kleine stuiterballen die geen watervrees meer hebben.

Is jouw kindje nog niet watervrij of simpelweg nog niet al te zelfverzekerd in het water? Dan raad ik je aan om voor een reguliere zwemmethode te gaan.

Dit omdat de Easy Swim methode je kindje dan misschien teveel stress kan opleveren.

Vanaf welke leeftijd reguliere zwemles

Tegenwoordig zijn er binnen het regulier zwemmen nog verschillende submethodes die per zwemschool anders kunnen zijn. Maar de grote lijnen zijn nagenoeg hetzelfde.

Wanneer je kind met zwemles vier jaar is en voor zwemdiploma A begint, zal hij of zij bij regulier zwemmen “veilig” in het ondiepe beginnen.

Dit is vooral fijn voor kinderen die nog niet volledig watervrij zijn wanneer zij met zwemles voor zwemdiploma A beginnen.

Het levert hun minder stress op, doordat zij de grond nog aan kunnen raken met hun voeten.

Na een aantal badjes, rondes of kleuren (dit verschilt wederom per zwemschool) succesvol te hebben doorlopen, gaan zij geleidelijk over naar het diepe. De overgang is dan minder groot en in die tijd zijn de kinderen meestal al een stuk zelfverzekerder geworden in het water.

Privé zwemles ongeacht welke leeftijd je kind heeft

Werken bovenstaande methodes niet voor jouw kind of vind je meer individuele aandacht tijdens de zwemles belangrijk? Dan kun je ook kiezen voor privéles.

Eerlijk is eerlijk, daar hangt natuurlijk een hoger prijskaartje aan, maar het resultaat is vaker beter en je kind ontwikkelt zich vaak sneller dan binnen de groepslessen.

De reden spreekt voor zich; het kind krijgt 1 op 1 aandacht en een persoonlijke aanpak.

Vooral onzekere kinderen en kinderen die maar niet van hun watervrees af weten te komen hebben hier veel baat bij. Ze voelen minder druk en meer steun, waardoor ze zich meer kunnen ontspannen en dat leidt weer tot betere prestaties.

Op welke leeftijd mag je beginnen met zwemles; de conclusie

Zoals je ziet zijn er keuzes genoeg om jouw kind een goede zwemmer of zwemster te maken in ons waterrijke land!

En ondanks het feit dat je vanaf vier jaar de standaard ABC zwemles kan gaan volgen zijn er ook nog andere mogelijkheden om eerder te starten met zwemles.

Luister dus vooral naar wat jouw gevoel je ingeeft, want jij kent je eigen kind het beste.

En heb je een keuze gemaakt en bevalt deze na verloop van tijd niet? Of vind je dat jouw kind al veel te lang op hetzelfde niveau zwemt en zie je geen vooruitgang? Schroom dan niet om de zwemdocent of diens leidinggevende te contacten om te vragen of een andere aanpak wellicht beter bij jouw kind past.

Vaak biedt een van de zwemdocenten dan wel voor een keer een privéles ter beoordeling aan om goed te bepalen waar jouw kind op vastloopt of wat het beste werkt voor jouw kind. Ook jouw kindje komt er wel met de zwemles!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven