Zwemmen als sport voor je kind ná de zwemles

Wil je kind na het zwemdiploma verder met zwemmen? Nagenoeg alle kinderen gaan op zwemles. Nederland is een waterland dus dat is standaard ingeburgerd bij de meeste ouders. Maar zwemmen als sport kan je kind natuurlijk óók leuk vinden. Als je kind het zwemdiploma behaald heeft en zwemmen erg leuk vindt, zijn er gelukkig allerlei initiatieven om verder te gaan met zwemmen en het zwemplezier vast te houden. Daar vertellen we je graag meer over in dit artikel: zwemmen als sport voor je kind. Zo kun je denken aan wedstrijdzwemmen, waterpolo, meedoen aan swimstar of bijvoorbeeld schoonspringen.

Wil je kind liever een andere sport doen? Hier vind je meer sporten voor kinderen met informatie.

Wil je kind zwemmen? Dan kan je uit deze opties kiezen bij de zwemvereniging

Swimstar; contact houden met zwemsport in spelvorm

Onze oudste doet mee aan Swimstar. Het fijne hieraan vind ik dat het maar 4 lessen zijn. In deze 4 lessen leert hij door allerlei spelletjes om veilig in het water te bewegen, zijn kracht verder op te bouwen en houdt hij contact met de zwemsport. Elke les duurt 50 minuten en hij kan stickers behalen voor de verschillende onderdelen. Er zijn 8 onderdelen maar elke zwemvereniging kiest zelf welke er aan bod komen. De totale keuze is: schoonspringen, ouder-kind zwemmen, waterpolo, wedstrijdzwemmen, waterpret, snorkelen, survival en synchroon zwemmen. Onze zwemvereniging biedt waterpolo, synchroon zwemmen, waterpret en snorkelen voor je kind aan.

Grootste tak zwemmen voor je kind: wedstrijdzwemmen

Het grootste onderdeel binnen de sport zwemmen is die van het wedstrijdzwemmen. Maar liefst 20.000 zwemmers nemen wekelijks deel aan dit onderdeel. Vanaf 6 jaar kun je hieraan deelnemen en ook aan de wedstrijden. De wedstrijden worden bijna ieder weekend georganiseerd en afhankelijk van de leeftijd is de grootte van de zwemmeters binnen de snelste tijd het doel. Veel kinderen zwemmen in speciale zwemkleding en met een badmuts en zwembril op.

In Nederland zijn er ruim 400 zwemverenigingen actief die bijna ook allemaal deelnemen aan het wedstrijdzwemmen. Naast het verbeteren van de coördinatie, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid bij je kind is het ook een sociale sport. Deelnemers moedigen elkaar aan en er ontstaan ook bij deze sport hechte vriendschappen onder elkaar.

Beachwaterpolo

Een relatieve nieuwe vorm van de zwemsport voor je kind is die van de beachwaterpolo. Deze tak van de zwemsport is in 2019 vanuit Zuid-Korea door een demonstratie bekend geworden.

Het spel beachwaterpolo wordt in twee teams gespeeld. Elk team bestaat uit drie spelers en een keeper, vier in totaal dus. Als team kun je wisselen, maar er zit een maximum van 3 keer aan. De regels van het waterpolo zijn wel wat aangepast om een mooie goal of speciale actie mogelijk te maken. Anders als bij waterpolo wordt het spel na de score direct hervat en kun je verwachten dat er een sanctie door de scheidsrechter op komt als je binnen de 5 meter de tegenpartij belemmert in het scoren van een punt. De KNZB is druk bezig met het promoten van deze tak en ook om bij ze verenigingen onder de aandacht te brengen. Mogelijk dat er snel bij jou in de buurt ruimte is om je kind met zwemmen aan beachwaterpolo mee te laten doen.

Op zoek naar een teamsport? Een aanrader is dan waterpolo

Waterpolo is ooit ontstaan als alternatief voor rugby of handbal in het water en een echte teamsport. Jonge kinderen zwemmen en spelen in teams van 5 tegen 5 en het doel is net als handbal: scoren in het doel van de tegenpartij. Je mag één hand gebruiken en alleen gooien met de bal.

Een grote snelheid zit er in dit spel, als er namelijk niet binnen 30 seconden een schot op het doel komt, gaat de bal naar de tegenpartij. Het is een sport die daarnaast een beroep doet op het uithoudingsvermogen, al zwemmend blijf je boven water en je moet in staat zijn om snel en doeltreffend te gooien. Daarnaast moet je kind met zwemmen tegen een stootje kunnen: er wordt aardig wat onder water getrappeld / getrapt en net als rugby is het best een fysieke sport. Waterpolo wordt met een speciale waterpolobal gespeeld. Deze bal heeft door de speciale belijning extra grip en daardoor kun je met 1 hand deze goed vasthouden en zo richten op het doel of je teamgenoot.

Voor het spelen van waterpolo is wel een speciale outfit nodig. Zo dragen ze naast hun wedstrijdcaps, een gebitsbeschermer en toque. Je kind draagt met het zwemmen een witte cape als het thuis een wedstrijd speelt en bij uit een blauwe. Op de cape zitten oorbeschermers, dit omdat de bal hard aan kan komen door de schietsnelheid waarmee deze over het water gaat. Het aantal wedstrijdminuten hangt af van de leeftijd: hoe jonger, hoe korter de wedstrijd duren zal.

Jonge kinderen vanaf 6 jaar starten met 1 keer in de week oefenen met door op een ondiepe bodem de aspecten van waterpolo te beheersen. Zo wordt er tikkertje gedaan, met de bal overgegooid, gezwommen, te springen en andere spelletjes waardoor hun zwemvaardigheden verder verbeterd worden. Ook kinderen van 7 en 8 jaar oefenen speelsgewijs en spelen nog geen wedstrijden. Kinderen die voldoende zwemvaardigheden hebben en ouders als 8 jaar zijn kunnen in de E-competitie meespelen.

Voor een goede en betaalbare outfit bij waterpolo kan je bij de Decathlon terecht.

Schoonspringen

Schoonspringen is zo mooi mogelijk van een duikplank af in het water springen. Daarbij is het de kunst om niet een bommetje te doen, maar zo min mogelijk waterspetters bij de landing te maken. Er zitten diverse sporten in het schoonspringen: acrobatiek, turnen en trampolinespringen in het zwembad. Er zijn verschillende keuzes om vanaf te springen; zo kan er van een springplank van 1 of 3 meter afgesprongen worden of van een springtoren met een hoogte van 5, 7 ½ of 10 meter af te springen.

Er zijn heel veel sprongen mogelijk bij schoonspringen, wel meer als 80. Is jouw kind enthousiast in zwemmen, heeft het lef, niet bang voor hoogtes en heeft het doorzettingsvermogen? Dan is schoonspringen wellicht een fijne sport voor hem of haar! Door heerlijk mee te trainen zijn er wedstrijden waaraan deelgenomen kan worden. Hiervoor is uiteraard een zwemoutfit nodig (zwemkleding, duikbril, badmuts)

Synchroonzwemmen

Als laatste heeft je kind de mogelijkheid om aan synchroon zwemmen deel te nemen. Je kunt hierbij denken aan ballet in het water, het is een sport met veel inspanning en training omdat je bewegingen ook synchroon dienen te zijn. Er wordt ook aangeraden om bij interesse in synchroonzwemmen, hier al op jonge leeftijd (denk aan 7 jaar) mee te starten. Bij synchroonzwemmen leren kinderen een beweging in stappen aan. Jonge kinderen starten met het oefenen op hun rug; ze leren dan op de muziek te tellen en te drijven in het water.

Als dit lukt komen er bewegingen bij die op muziek uitgevoerd worden. Houd er rekening mee dat synchroonzwemmen een intensieve sport is; per vereniging varieert het aantal trainingsuren maar het gemiddelde ligt al snel op 10 uur per week.

Er kan meegedaan worden aan wedstrijden, deze zijn zowel regionaal als landelijk. In het seizoen (welke van september tot juli loopt) worden eenmalig de Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd.

Kosten van zwemmen voor je kind na de zwemles

De kosten voor de verschillen vormen van zwemmen als sport voor je kind liggen rond de € 25,00- € 30,00 per maand.

Lees hier alles over andere sporten voor kinderen:

1 gedachte over “Zwemmen als sport voor je kind ná de zwemles”

  1. Beste,

    ik heb 2kinderen van (jongens) van 7 en 9 jaar oud .graag wil ik dat ze als sport gaan zwemmen.

    woon.in.rotterdam.centrum waar is decdichtbijste pkek waar ze dit sport kunnen uit oefenen.

    graag informatie aub

    met vriendelijke groeten

    Dilek

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven