Zzp’er en vakantie, hoe pak je dat het beste aan ? 7 tips!

Als ZZP’er heb je de neiging om altijd maar door te gaan. Zeker als ‘mama-ondernemer’, want je bent toch altijd al op zoek naar hoe je het beste je tijd kunt verdelen. Je hebt ambities in je werk, wilt je onderneming laten groeien, maar daarnaast wil je natuurlijk ook tijd maken voor je gezin. Logisch. Wat doe jij dan in de zomer, als je schoolgaande kinderen vakantie hebben? Word je al nerveus van de gedachte? Of heb je het al helemaal uitgedokterd en kan je ontspannen? ZZP’er en vakantie; het is een hele uitdaging!

ZZP'er en vakantie

Zzp’er en vakantie

In deze periode vind ik het altijd erg lastig om mijn tijd goed te verdelen. Kinderen thuis betekent meer gezelligheid in huis, maar ook meer onrust. Meer vragen. Meer spelen. Minder efficiënt werken dus. Daarnaast is het in deze periode ook nog eens rustiger in mijn bedrijf. In het begin werd ik hier zenuwachtig van. Waar haal ik mijn omzet nu vandaan? Ik haalde acties uit die niet doordacht waren en daardoor ook geen soda aan de dijk zetten. Acties waardoor ik eigenlijk alleen nog maar onzekerder werd. De acties kosten toch tijd, en aangezien je als ZZP’er geen doos met tijd ‘over’ hebt, is dat geen slimme zet.  Ik heb er een paar jaar over gedaan om hier ‘slimmer’ in te worden.

Slimme ZZP’er

Ik geef toe, ik heb het moeten leren. Moeten leren ontspannen. Ontspannen vind ik sowieso al lastig. Maar in mijn werk kon ik dat al helemaal niet. Altijd het idee dat ik dóór moest, dat er omzet binnen moest komen. Natuuurlijk is het fijn als er omzet binnen blijft komen. Maar je kan er ook voor zorgen dat de nood minder hoog is. Hieronder een aantal tips voor jou als ZZP’er (en dus ook voor bloggers) die graag wat rust willen. Niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal 😉 , want daar zit de kunst!

ZZP’er en vakantie; 7 tips om je voor te bereiden

  • Leg maandelijks wat geld apart om zo je vakantiegeld te sparen
  • Schakel opa/oma/oppas in om een paar vaste dagen in te plannen als je kinderen schoolvakantie hebben, maar jij nog niet. Vergeet niet… ze vermaken zich daar ook!
  • Ben je blogger? Werk alvast voor, je kan je blogs prima inplannen!
  • Een eigen webshop? Laat iemand anders je bestellingen overnemen. Niet leveren staat niet zo professioneel.
  • Ben je niet bereikbaar als ZZP’er tijdens je vakantie? Laat het weten. Je klanten hebben alle begrip, zolang je ze maar op de hoogte stelt.
  • Plan een dag voor je vakantie, en de week na je vakantie geen afspraken, je hebt de tijd nodig om zaken bij te werken.
  • Wees ‘arrogant’. Als jij goed bent in wat je doet, dan wil die klant jou ook hebben. Een vakantie zit dan niet zomaar in de weg.

Zelf neem k mijn laptop altijd mee op vakantie, ik kan me niet voorstellen dat ik het zonder zou moeten doen. Maar toch merk ik bij mezelf dat ik met bovenstaande tips de eerste dagen van mijn vakantie de laptop nog ongeopend in de tas laat zitten. Zo maak ik iedere keer weer stapjes voorwaarts die belangrijk zijn voor mijn eigen ontspanning!

Hoe pak jij je vakantie als ZZP’er aan?

Andere interessante artikelen voor ZZP’ers:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven