Eindelijk weer eens wat geneuzel over werken en het moederschap. Of in ieder geval… zo interpreteer ik dit onderwerp dan 😉 . Hoeft natuurlijk niet, want het kan net zo goed gaan over de zzp er ‘man’ dan over de zzp-er ‘moeder’ uiteraard. Maar het feit blijft hetzelfde. Of … misschien heeft de zzp er mama er zelfs nog meer last van dan de ‘papa’.
Het klinkt allemaal fantastisch… zelfstandig ondernemer zijn. En ja, dat is het ook! Ik zal de laatste zijn om dit te ontkennen. Het is geweldig, het is spannend, het is veelzijdig, het is … vermoeiend. Ja, dat ook 😉 . Je kán enorm veel energie krijgen van het zelfstandig ondernemerschap. Maar ik zou ze de kost niet willen geven, de zzp ers die doodmoe zijn op het einde van de dag. En als je dan als moeder thuiskomt en daar de privé beslommeringen nog op je liggen te wachten, dan snap jij wel hoe het zit met die balans.
Zzp er ervaart geen balans in werk privé
Zelfstandig ondernemers ervaren meer spanning in de verhouding tussen werk en gezin dan mensen die voor een baas werken. Het klinkt als het ideale plaatje: je bent je eigen baas dús je kan zelf bepalen wanneer je werkt, toch? Toch blijkt dat in de praktijk wel wat anders te liggen. Zzp ers ervaren juist meer spanning in de verhouding tussen werk en privé dan mensen die voor een baas werken.
Lees ook: balans werk en privé, hoe doe je dat met meer kinderen?
Geen 9 tot 5 baan
Ik snap dat inmiddels wel 😉 . Werk je voor een baas, dan gaat in negen van de tien gevallen rond 08.30 in de ochtend de deur achter je dicht en ga je naar je werk (pin me niet vast op een half uurtje hè). Om 17.00 gaat de toko dicht en ga je weer over tot je privé sores. Als zzp er is dat vaak anders. Tenminste, zo ervaar ik dat. Deze week nog riep Frank ‘je moet eens wat rustiger aan doen’. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan die deur wel dichtgooien, maar al dat werk blijft door mijn hoofd suizen. Opdrachtje uitwerken hier, mailbox wegwerken, factuurtje versturen daar, en ga zo maar door. Ik ga dus weer door tot ’s avonds laat om nog het een en ander weg te werken.
Werk-privé balans voor bloggers
Bloggers die fulltime bloggen zijn in principe ook zzp ers. Parttime bloggers wellicht ook, maar voor het gemak ga ik er even vanuit dat zij meer nog in de hobbysfeer bloggen dan de fulltimers. Hoe zit het dan met de werk-privé balans voor bloggers?
Ik hoor de laatste tijd namelijk steeds meer geluiden van fulltime bloggers die het even niet meer zien zitten. Die er tijdelijk een soort van ‘doorheen’ zitten. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de balans. Als zzp er – en dus ook als blogger- moet je eigenlijk van alle markten thuis zijn. Je hebt namelijk niemand die het voor je doet. Je moet zelf de blogs schrijven, zelf je acquisitie doen, redigeren, technische kennis hebben om je blog te onderhouden etcetera.
Lees ook: mijn balans tussen werk en privé is zoek, de energie verdwijnt
Daarbij komt ook nog dat het leven van een blogger zich voor een groot deel online afspeelt en dat hij of zij zeer direct geconfronteerd wordt met de concullega’s. Bezoekersaantallen, uitnodigingen voor events, wel/niet op een specifieke manier werken met klanten… alles wordt bij bloggers op een weegschaal gelegd. Iedereen heeft overal een mening over en die mening wordt luidruchtig geventileerd tussen bloggers onderling. En dan moet je behoorlijk sterk in je schoenen staan om je eigen koers te blijven varen. Om niet door te draven en als zzp er ook je privé tijd te pakken in plaats van te verzanden in het vergelijken met anderen. Niet vreemd dus – die tijdelijke inzinkingen.
Anyways… de onderzoeken liegen er niet om en uit onderzoek van Anne Annink blijkt dus dat de zzp er worstelt. Maar in hoeverre de balans werk-privé een worsteling is voor de ondernemer, verschilt wel per type zelfstandige. Zo zijn ondernemers die een klantgericht bedrijf hebben minder tevreden. Hun werk-privébalans is scheef door last-minute opdrachten, klanten met onrealistische verwachtingen en het gevoel dat ze de klant altijd tevreden moeten stellen.
Vrijwillig ondernemer meer tevreden over werk-privébalans
Ook lijkt veel uit te maken hoe een zzp’er is begonnen: zelfstandige ondernemers die noodgedwongen met een eigen bedrijf zijn begonnen, zijn meer ontevreden over de balans werk-privé dan ondernemers die een zaak begonnen omdat ze kansen zagen.
Het viel Annink ook op dat in landen waar meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt nagestreefd, er juist minder tevredenheid over werk en privé is. Ondernemers hebben in deze landen namelijk het gevoel dat ze én een goede ondernemer moeten zijn, maar ook de kostwinner of een goede ouder. Ondernemers in andere landen hebben hun partner die de zorgen thuis op zich neemt.
Lees ook: zzp’er en vakantie, hoe werkt dat?
Wat de overheid kan doen
Om de werk-privébalans te verbeteren, zou de overheid het ondernemen makkelijker moeten maken. Volgens haar moet het veel eenvoudiger worden om een bedrijf te beginnen, een vergunning aan te vragen of financiering te krijgen. Daarnaast moeten verlof en kinderopvang flexibeler aangeboden worden, zodat zelfstandigen hun werk makkelijker kunnen combineren met hun gezin.
Ben jij een zzp er en herken jij die worsteling ook? Wat doe jij om hierin de balans goed te houden?
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Ik merk het zelf ook als zzp’er, de onregelmatigheid en gebrek aan vastigheid breekt me af en toe best op. Werk en privé kan zo onwijs in elkaar overlopen. Ben inmiddels binnengelopen bij een technisch uitzendbureau, puur om te oriënteren op de arbeidsmarkt in loondienst.
Lastig is vaak ook dat je als hobby-blogger er meestal ook nog een ‘gewone’ baan naast hebt. De juiste balans daarin zoeken kan ook erg lastig zijn.
Laatste een aflevering gezien bij Radar over het basis inkomen. Dat zou voor veel mensen de druk van de ketel kunnen afhalen