ZZP-er worden: geen seconde spijt van mijn beslissing

Nederland kent zo’n één miljoen ZZP-ers. Ieder jaar komen daar nog enorm veel ZZP-ers bij. Van al die ZZP-ers die begin 2016 stonden ingeschreven bij de KvK, is een percentage van 38% vrouw. Dat zijn dus 380.000 vrouwen die zelfstandig aan het werk zijn, hun eigen bedrijf runnen. Eén van die 380.000 vrouwen ben ik 😉 . Sinds begin 2016. ZZP-er worden; ik heb er nog geen seconde spijt van gehad.

zzp-er worden

Baan kwijt, en dan? ZZP-er worden?

Toen ik halverwege 2015 te horen kreeg dat ik mijn baan zou gaan verliezen stond mijn wereld even compleet op z’n kop. Ik was net een paar maanden zwanger en had bovendien samen met mijn man net een huis gekocht dat nog helemaal verbouwd moest worden.

Op zo’n moment je baan verliezen is als een klap in je gezicht en het heeft mij dan ook een hoop plezier van mijn zwangerschap ontnomen doordat ik me veel zorgen maakte.

Geboorte van mijn dochtertje

In juli 2015 werd mijn dochtertje geboren. Na mijn zwangerschap had ik nog recht op mijn zwangerschapsverlof en daarna nog een tijdje WW. Die tijd gaf mij een welkome adempauze om ten eerste heel hard te kunnen genieten van de eerste tijd met mijn dochtertje.

Maar ook ook om de zaken eens even goed op een rijtje te kunnen zetten. Want wat wilde ik nou precies gaan doen?

Nog een geboorte; de stap naar de KvK

Ik ben een tijdje fanatiek aan het solliciteren geweest, maar bij geen enkele vacature kreeg ik echt kriebels in mijn buik.

Wel kreeg ik kriebels in mijn buik bij de gedachte om misschien voor mezelf te gaan beginnen. Toen ik steeds maar geen baan kreeg, maar hier en daar wel wat kleine opdrachtjes, besloot ik de stap te wagen.

Gesteund in mijn beslissing door mijn man schreef ik mezelf in bijzijn van mijn gezin op 1 januari in bij de Kamer van Koophandelen en openede ik een zakelijke rekening. ZZP-er worden werd ZZP-er zijn 😉 .

Doen waar je gelukkig van wordt

Inmiddels zijn we zo’n acht maanden verder en alhoewel ik weet dat dat echt nog niet een moment is om de balans op te maken en te kunnen zien of je onderneming een succes wordt of niet, prijs ik mezelf gelukkig met de stap die ik acht maanden geleden heb gezet.

Sinds begin januari doe ik namelijk alleen nog maar dingen waar ik echt gelukkig van word! Ieder uur dat ik aan mijn onderneming besteed is een uur waarin ik geniet. Ik krijg er dan ook behoorlijk wat energie van. Dat is wel eens anders geweest!

Waarom ZZP-er worden?

Je hoort vaak een hoop narigheid over het bestaan van de ZZP-er. ZZP-ers worden vaak onderbetaald, zijn veel tijd kwijt aan werkzaamheden die ze geen geld oplevert en ga zo maar even door.

Toch zouden veel ZZP’ers hun vrije bestaan nooit op willen geven om weer voor een baas te gaan werken. Zeg nooit nooit, maar ik geloof echt dat dat ook voor mij geldt.

Hieronder een aantal redenen waarom zzp-ers hun ‘bestaan’ niet meer in willen leveren:

  • Met stip op 1; vanwege de vrijheid
  • Geen rekening meer hoeven houden met regeltjes binnen een bedrijf (wel andere regeltjes, dat dan weer wel 😉 )
  • Eventueel meer verdienen (staat zeker niet op 1e plek)

Grappig om te zien dat het meer verdienen absoluut niet op de eerste plek staat. Het kan een prettige bijkomstigheid zijn als je een succesvolle onderneming hebt natuurlijk, maar voor ZZP-ers is dit dus zeker niet het uitgangspunt.

Lees ook: Eigen baas zijn, 6 redenen waarom!

Met betrekking tot de vrijheid, die wél met stip op 1 staat is het dan weer leuk om te vermelden dat mensen gaar ZZP-er willen worden omdat ze dan zelf kunnen bepalen wat ze wanneer doen, maar dat ze daar bijna nooit gebruik van maken.

Sterker nog: veel ZZP-ers werken veel meer binnen hun eigen onderneming dan dat ze voor de baas aan uren maakten 😉 .

Vertel, zijn er onder de Mamsatwork.nl-lezeressen meer ZZP-ers? Wij vinden het leuk als je hieronder wat meer vertelt over je bestaan als ZZP-er!

tip: Denk jij erover om ZZP-er te worden, maar vraag je je af wat er allemaal op je afkomt? De ZZP gids wordt door diverse mensen aangeraden, wie weet is het ook wat voor jou!

Andere interessante artikelen voor ZZP-ers:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven